Cum amenajăm un dormitor la mansardă
Este bine ca dormitorul sau locul de odihna sa fie cel mai intim spatiu al locuintei dumneavoastra, iar mansarda va ofera tot ceea ce este necesar pentru o amenajare optima.
Mansardele sunt spatii cu o volumetrie aparte, si asta datorita inclinarii acoperisului. Acesta este de asemenea si factorul care prezinta mansarda drept un spatiu intim, asemeni unui ascunzis, in care va puteti rupe de tot si de toate, deci amenajarea unui dormitor in mansarda poate fi o alegere inteleapta. Insa pentru ca mansarda sa poata deveni locul la care va ganditi atunci cand simtiti ca este nevoie de o pauza, aceasta are nevoie de o amenajare eficienta.
Sunt multe probleme care pot aparea atunci cand va decideti sa transformati spatiul de sub acoperisul casei, cum ar fi luminozitatea sau ventilatia. Mansardele neamenajate pot intr-adevar da impresia unui spatiu intunecat si inghesuit care nu pare ca ar fi potrivit pentru amenajarea unui domitor, insa retineti ca rezultatele amenajarii unui dormitor sub acoperis pot fi mai spectaculoase decat cele ale unei amenajari de dormitor in casa. Mai mult, aceasta reprezinta o optiune convenabila si pentru locuintele in care spatiul este redus, mai ales ca veti beneficia de o amenajare nu doar practica , ci si deosebita.
Pentru a va asigura ca veti fi multumiti de amenajarea dormitorului in mansarda, va oferim cateva sfaturi si idei utile si practice, precum si cateva fotografii ca sursa de inspiratie:
Finisarea peretilor si a tavanului
Nu se intampla adesea ca mansardele sa fie spatii ample sau spatii cu luminozitate crescuta, asa ca va fi necesar sa apelati la cateva trucuri de amenajare. Unul dintre cele mai accesibile trucuri se bazeaza pe regula culorilor in amenajari, si anume faptul ca cele inchise micsoreaza un spatiu, pe cand cele deschise ajuta la deschidere si ofera iluzia optica de marire. Albul si galbenul deschis sunt culori care capteaza lumina si ofera spatietate fara insa a reduce aspectul intim al dormitorului.
Referitor la tavan, indiferent de culoarea pe care ati decis sa o folositi pentru pereti, alocati-i acestuia o culoare deschisa deoarece aceasta va ajuta sa cresteti impactul pe care inclinarea il aduce spatiului, iar dormitorul va parea astfel un spatiu mai inalt. Iar daca doriti ca dormitorul sa sa para ca isi mareste dimensiunile, utilizati o nuanta asortata si pentru finisajul pardoselii.
Amenajarea tablourilor sau a fotografiilor pe pereti poate fi o problema daca acestia sunt inclinati, asadar decorati peretii cu stickere si folii decorative sau, de ce nu, puteti incerca chiar sa ii pictati pentru a obtine decoratiuni originale si creative. Detaliile arhitecturale sunt iarasi un element de pe urma caruia puteti beneficia, si pentru ca vorbim despre mansarde, nu uitati de grinzi! Vopsiti-le intr-o culoare intensa pentru a creau un contrast de efect cu peretii deschisi la culoare.
Mobilier, lumina si accesorii
Desi sfaturile prezentate mai sus va ajuta sa creati iluzia de spatietate, daca dormitorul de la mansarda va fi unul mic atunci nu alegeti piese de mobilier de mari dimensiuni. Rezumati-va la strictul necesar si la ceea ce va trebuie pentru a avea un somn linistit si eliminati ceea ce nu reprezinta o necesitate. Daca doriti ca si mobilierul sa ajute la deschiderea spatiului dormitorului, atunci optati pentru o culoare deschisa. O combinatie de succes o reprezinta peretii albi si mobilierul alb sau bej. Acest look este cu siguranta plin de prospetime si va face din domitorul dumnneavoastra un spatiu plin de energie, insa aveti grija ca cel putin cateva dintre materialele utilizate sa aiba o textura evidentiata pentru a evita monotonia si plictiseala in amenajare.
Lipsa luminii naturale este una dintre problemele cu care ne confruntam atunci cand decidem sa transformam mansarda, asa ca ideal ar fi sa organizati mobilierul in functie de ferestrele disponibile. De exemplu, asezati patul sau biroul sub una dintre ferestre, deoarece locul pe care il folositi cel mai adesea are nevoie de cea mai multa lumina naturala. Mai mult, nu veti da gres nici daca achizitionati niste draperii semitransparente pentru ferestre, care atunci cand le trageti nu vor bloca in totalitate lumina asadar dormitorul nu va putea deveni un loc prea intunecat.
Deoarece mansardele sunt adesea utilizate ca spatii de depozitare, cu siguranta ca aici veti regasi numeroase cutii si geamantane pline cu de toate. V-ati gandit vreodata ca acestea pot deveni o parte a amenajarii? Asezati unul dintre aceste elemente la baza patului, si il veti putea utiliza ca spatiu de depozitare si ca loc unde sa va puteti aseza. Nu uitati nici de paturile cu divane si sertare pentru depozitare, o solutie practica pentru orice tip de dormitor.
Sfatul nostru este sa optati pentru imprimeuri florale sau carouri deschise la culoare nu doar pentru lenjeria de pat, ci si pentru tapiteria canapelei sau a fotoliilor (daca spatiul permite amenajarea acestora). Aceasta accentueaza subtil amenajarea dormitorului, pe cand cele in culori aprinse ar putea supraincarca o mansarda de dimensiuni mici.
Iar ca ultim sfat va propunem amenajarea unui pat cu baldachin! Desigur ca aceasta propunere se potriveste daca aveti tavanul la o inaltime considerabila, insa privirile se vor concentra asupra inaltimii dormitorului iar perdelele baldachinului vor induce calm si relaxare.
Sa aveti asadar spor in amenajarea dormitorului de la mansarda si, dupa cum stiti, asteptam parerile si sugestiile dumneavoastra!
Surse foto: www.greekfoodblogs.com, www.innatcascade.com, www.bigpicture.ru, www.foto-intererov.com, www.buyshy.com, www.bulvy.cz, www.micasarevista.com, www.archimir.ru, www.yuehuacn.com, www.welke.nl, www.creationsinprogress.blogspot.com, www.remont-39.ru, www.unfarodeideas.blogspot.com.
Redactat de: Claudia Gorunescu