Cum amenajezi o bucătărie mică?
Planifica eficient schema incaperii
Un plan de amenajare eficient este important in orice spatiu, indiferent de dimensiunile incaperii, insa atunci cand ai de-a face cu o bucatarie mica, acesta devine esential. O bucatarie frumos decorata, dar cu un aspect ciudat al amplasarii diferitelor elemente, nu va functiona niciodata cu succes.
Asigura-te ca frigiderul, chiuveta si aragazul sunt usor accesibile si ca exista un loc adecvat pentru blatul de lucru in apropierea acestora. Acorda atentie solutiilor de depozitare, astfel incat cele mai utilizate obiecte sa fie mereu la indemana. De asemenea, elibereaza rafturile de accesorii pe care le folosesti mai rar si muta-le in cutii, deasupra dulapurilor. Astfel, ele nu vor aglomera suprafetele in mod inutil, iar lipsa de spatiu rezultata din cauza aglomerarii va fi o problema rezolvata.
Aduna recipientele mici laolalta
Foloseste un pervaz, un raft sau o nisa in perete si plaseaza cosuri impletite sau cutii frumos lucrate, in care sa asezi sticlutele cu ulei, borcanele de condimente, plicurile de ceai si orice alte mici recipiente care isi gaseau locul, in trecut, pe blat sau pe masa. Eliberand spatiul, dimensiunile reduse ale bucatariei nu vor mai fi accentuate de dezordinea existenta pe suprafetele disponibile.
Opteaza pentru o chiuveta generoasa
Poate ca in bucataria ta mica nu incape o masina de spalat vase, dar asta nu inseamna ca nu poti instala o chiuveta dubla, care sa iti ofere spatiu generos. Unul dintre bazine va fi rezervat vaselor murdare, pentru a evita aglomerarea in zona in care pregatesti mancarea, iar cel de-al doilea poate juca rol dublu: spalarea vaselor si, acoperit cu un suport de lemn - blat de lucru.
Alege mobilierul potrivit
Organizarea pieselor de mobilier in bucatariile mici este un pas important in amenajarea eficienta a spatiului. Specialistii in design recomanda o dispunere in U sau L, valorificand astfel peretii si colturile incaperii pentru nevoile de depozitare. Atunci cand iti doresti sa schimbi mobilierul, dar finantele tale nu permit o asemenea investitie in acest moment, nu te ingrijora. Daca ai nevoie de un imprumut pana la salariu, exista optiuni online la care poti apela pentru a face din mini-bucataria ta o maxi-experienta!
Adauga accente de culoare
Nu te aventura in luarea deciziilor indraznete atunci cand alegi culoarea mobilierului pentru o bucatarie mica. Opteaza pentru culori neutre sau pasteluri, care sa se integreze fara "zgomot" de-a lungul peretilor. Alege sa echilibrezi cromatic marimea incaperii, folosind puncte de interes vizuale. Adauga un covor intr-o nuanta puternica sau vopseste un perete intr-o nuanta inchisa, pentru a oferi profunzime camerei. Poti, de asemenea, sa inveselesti spatiul cu elemente colorate, cum ar fi un polonic mare si rosu agatat la vedere, sau pahare de plastic verde crud asezate pe masa.
Iata ca amenajarea bucatariei mici nu este un proiect imposibil - putina imaginatie poate transforma un spatiu de dimensiuni reduse intr-o incapere organizata cu stil. Pune pe primul loc nevoile de utilizare a fiecarui centrimetru disponibil, ia decizii intelepte din punct de vedere cromatic si decoreaza cu bun gust, iar bucataria ta va deveni una din incaperile preferate din casa.