Cum transformi o bucătărie mică într-un spaţiu modern şi primitor?
Amenajeaza peretii si pardoseala in culori cat mai deschise
Este stiut deja ca albul si, in general, culorile deschise au un efect special asupra spatiilor, deoarece creeaza iluzia unui spatiu mai mare. Ai putea, asadar, ca un prim pas, sa amenajezi bucataria in culori cat mai deschise, chiar si pastel. Poti cumpara placi din ceramica, pentru acoperire, in culori diafane, si poti comanda adezivi gresie si faianta de care ai nevoie pentru a monta aceste acoperiri. Vei mai avea nevoie de distantieri si, probabil, si de o echipa de specialisti, iar amenajarea, cel putin la nivelul peretilor si a pardoselii, este gata. Daca nu vrei sa investesti, neaparat, in placarea suprafetelor, aplica o vopsea lavabila de interior, de culoare deschisa, care sa protejeze spatiul si care sa lase peretii sa respire.
Alege mobila minimalista
Este destul de greu sa optezi pentru minimalism intr-o bucatarie si asa mica, insa, solutiile exista. Poti opta pentru diferite sisteme de stocare si organizare care sa te ajute sa iti pastrezi lucrurile in ordine, astfel incat sa le gasesti rapid. Politele, inaltatoarele de rafturi, dulapurile suspendate, elementele de utilare incastrate si chiar o insula de bucatarie reprezinta cele mai simple metode prin care poti amenaja cu bun gust si poti pastra, in acelasi timp, necesarul de spatiu.
Mobila o poti alege tot in culori deschise, insa, va trebui sa ai grija, deoarece, de multe ori, culorile deschise la culoare vor evidentia orice urma de praf sau murdarie. De asemenea, ai in vedere alegerea tipului de mobila, mat sau lucios. Nu uita ca mobila lucioasa va evidentia urmele si va fi nevoie sa te ocupi mereu de curatarea acesteia.
Zabovind putin asupra mobilierului, vei putea opta pentru alegerea unei mese cu scaune, sau a unui coltar de bucatarie, daca spatiul iti permite acest lucru.
Evidentiaza zona ferestrelor
Suprafetele vitrate sunt foarte importante intr-o bucatarie mica, deoarece ele asigura pe de o parte nevoie de ventilare a aerului, iar, in plus, reprezinta zona prin care se face iluminatul natural in bucatarie. Amenajeaza, asadar, ferestrele folosind perdele diafane in culori simpliste, lipsite de imprimeuri, scotand in evidenta, de fapt, partea cea mai importanta a bucatariei. Este de preferat sa nu adaugi nimic altceva in zona geamurilor decat perdelele si, eventual, cateva ghivece de flori care sa constituie o pata de culoare in bucatarie.
Poti opta pentru glafuri din marmura, a carei stralucire si frumusete va iesi in evidenta, iar, pentru blatul de bucatarie, poti opta pentru travertin sau granit, datorita proprietatilor lor estetice si de rezistenta.
Amenajarea unei bucatarii mici sta, adesea, in detalii, dincolo de marime si suprafata. Ofera bucatariei tale o parte din personalitatea ta si pune-ti amprenta pe felul in care o amenajezi, pentru ca aceasta sa te faca sa vii, mereu, cu placere la ea, ori de cate ori vei simti nevoia.