Cum arată birourile de azi și cele din viitor?
Si ca exemplu: sa luam marele companii internationale precum Facebook, Google sau Uber. Ei au fost initiatorii conceptului de a crea zone de relaxare, inspiratie sau entertainment pentru angajati, cu scopul ca acestea sa vina cu idei cele mai bune, sa nu fie presati, iar mediul prietenos sa creasca productivitatea. Si ce sa vezi? Au reusit sa raspandeasca trendul.
Pana si la noi, firmele mari, dar si cele mai mici (gen studiouri) au inceputr sa investeasca intr-un design confortabil si calduros. Pana la urma angajatii isi petrec cea mai mare parte din zi la birou (minim 8 ore), iar daca conditiile de lucru sunt „aspre”, ajung foarte usor sa paraseasca compania respectiva in schimbul alteia.
Atunci ce trebuie sa faca angajatorul?
Sa investeasca intr-un design de calitate, in confort si intr-un concept care sa-l reprezinte ca si brand. Din experienta va spun ca si in Romania, angajatii au invatat ca au dreptul la alegerea, iar un spatiu atragator, plus un anturaj optimist il va convinge cu siguranta sa vina la voi.
Haideti sa aducem putina lumina, culoare si mediu verde in cladiri de birouri, mai ales cele tip open-space. Haideti sa le decoram cu imagini inspirationale pe pereti, sa propunem un mobilier viu colorat (sa depasim idea de negru, ca e practic) si sa montam pe jos o mocheta sau alte solutii de pardoseala cu un imprimeu original. Obligatoriu trebuie sa intrevedeti un spatiu de relaxare si entertaiment pentru angajati, cu regula de a fi amplasat cat mai departe de biroul directorului. De ce punctez asta? din experienta mea cu amenajarea unui birou, unde zona de relaxare se afla exact in fata usii CEO-ului, care oricum statea cu usa deschisa (politica companiei). Ghiciti cine statea acolo? Nimeni! Doar cand avea loc vreo festivitate: ziua unui coleg sau petrecerea de Craciun.
Daca considerati ca angajatul isi va „pierde” prea mult timp stand la relaxare, atunci creati-i un mediu de lucru interactiv! Cum? Prin mici trucuri: un scaun ergonomic, un birou confortabil si poate chiar multifunctional. Daca poate lucra la laptop, atunci sa poata schimba zona de lucru – de la birou, la o masa de bar (pentru a evita un ritm de viata sedentar), sau stand pe niste puf-uri sau fotolii confortabile, in asa fel puteti combina cele doua zone: de lucru si de relaxare. Pana si cateva jocuri interesante (darts agatat pe perete sau o masa de fuzbol) ar putea „relaxa” un angajat, dar care dupa pauza bine rasplatita sa produca mult mai mult.
Un lucru important, pe care l-am punctat mai sus: sa aducem verdeata in zona de lucru: prin pereti verzi vegetali, muschi conservati sau plante in ghivece. Daca totusi nu aveti pe cineva care sa se ocupe de mentenatnta acestora, cel putin folositi cat mai mult verde pentru a crea senzatia de natura, prin lavabila, fototapet cu imagini de plante, paduri sau mocheta care imita iarba. Eu totusi as recomanda plante naturale, pe langa aspect au si capacitatea de a mari cantitatea de oxigen in incapere.
Investiti in climatizare de buna calitate! Un aer proaspat si curat ajuta la oxigenarea creierului si la un mediu sanatos, asta inseamna mai putin angajati pe foaie de boala, rezultat: o munca mai eficienta!
Pana la urma care este scopul vostru? Sa tineti din frau angajatul si sa lucreze intr-un mediu comunist si stresat sau sa-l lasati sa se simta bine, ca sa va creasca compania? Depinde de hotararea pe care o veti lua!
Asa ca va recomand sa apelati la un designer care sa vina cu cea mai buna solutie pentru viitorul vostru spatiu de lucru! Iar pentru orice idee pe care o aveti si vreti sa o dezvoltam, va stau la dispozitie!