Spatii de birouri intretesute cu zone de vegetatie
La inceputul acestui an echipa de arhitecti din Vietnam, H&P Architects a prezentat proiectul pentru o cladire de birouri din Ha Tinh City gandita sa fie eficienta energetic si in armonie cu climatul zonei. Structura dezvoltata pe trei niveluri este realizata din blocuri de beton de culoare alba, puse unele peste celelalte, cu un perete vegetal ce strabate spatiile interioare si pe cele exterioare. Construita cu un buget relativ redus, in jurul a 500 000$ USD, cladirea de birouri SRDP-IVVMC incorporeaza cu succes elementele vegetale in arhitectura durabila si dezvoltarea tesutului urban.
Proiectul a fost realizat avand la baza trei concepte: o imagine emblematica, un cost redus si o durata de executie minima. Abordarea pragmatica a procesului de proiectare le-a permis arhitectilor sa creeze o sinteza perfecta intre mediul natural si spatiul construit. In plus, designul implementeaza multe strategii menite sa eficientizeze cladirea din punct de vedere energetic, oferindu-i stabilitate si rezistenta in fata unor viitoare fenomene meteo extreme, care odata cu inlazirea globala se vor accentua.
Constructia beneficiaza de avantajele orientarii est-vest care ii permit optimizarea temperaturii interioare si gradul de iluminare naturala a acestora, pe tot parcursul anului. In cele doua niveluri superioare a fost montata o retea extinsa de fire menite sa sustina vegetatia bogata, diversitatea de plante si chiar legume care vor putea fi cultivate la interior. Pe langa un mediu de lucru sanatos si aerisit, angajatii vor fi incurajati sa isi cultive diferite soiuri de legume ajutand astfel la dezvoltarea plantelor de interior si avand in acelasi timp parte de momente de relaxare in timpul programului. Toate plantele sunt irigate cu ajutorului unui sistem prevazut in blocurile din beton astfel ca se va asigura consumul optim al apei si reciclarea apei de ploaie.
Anvelopanta creata prin suprapunerea modulelor din beton impreuna cu vegetatia si ventilarea naturala au fost incluse in designul cladirii pentru a diminua impactul zgomotului si poluarii urbane, oferind in acelasi timp un plus de rezistenta in cazul fenomenelor meteo extreme, precum taifunurile.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa