Cum arată spectaculosul aeroport marca Zaha Hadid din Beijing (Video)
Foto: Zaha Hadid Architects
Daxing International Airport va fi deschis oficial pe 30 septembrie, cu o zi inainte de aniversarea de 70 de ani a Chinei si la zece ani de la inaugurarea primului aeroport international din Beijing, depasit in momentul de fata de cresterea puternica a numarului pasagerilor.
In valoare 120 de miliarde de yuani (17,5 miliarde de dolari), aeroportul situat la 46 de kilometri de piata Tiananmen a fost construit in numai cinci ani, in contextul boomului calatoriilor cu avionul cunoscut de a doua economie a lumii pe fondul dezvoltarii clasei de mijloc din aceasta tara. Expertii estimeaza ca China ar putea lua locul Statelor Unite ca cea mai mare piata aviatica a lumii pana in 2022. Pentru a face fata unui flux de 720 de milioane de pasageri pe an, guvernul de la Beijing intentioneaza sa construiasca sau sa extinda 74 de aeroporturi din intreaga tara pana in 2020.
Dintre ele, se remarca de departe "Steaua de mare", cum a fost poreclit noul aeroport din Beijing de presa chineza.
Terminalul ocupa o suprafata de 700.000 de metri patrati, echivalentul a 100 de terenuri de fotbal, fiind unul dintre cele mai mari din lume. Cladirea a fost proiectata de Zaha Hadid, care a incetat din viata in 2016, in colaborare cu compania franceza de inginerie ADP Ingenierie.
Amprenta arhitectei laureate a Premiului Pritzker se vede in liniile curbe si fluide de la interior, precum si in modul ingenios in care este folosita lumina, care, patrunzand prin iluminatoarelor de pe acoperis, atinge cele mai joase niveluri ale cladirii.
Mai mult decat un aeroport, Beijing Daxing International Airport este un sistem integrat de transport. Astfel, chiar sub terminal se afla o statie de tren si o linie de metrou pe care calatorii le pot folosi pentru a ajunge in centrul orasului in aproximativ 20 de minute.
Noul aeroport va opera la capacitate maxima in 2025, cu patru piste si potentialul de a primit 72 de milioane de pasageri pe an. Pana in 2040 ar urma sa ajunga la sapte piste si va avea o capacitate de 100 de milioane de pasageri pe an, terminalul din Beijing devenind astfel cel mai mare in ceea ce priveste fluxul de calatori pe care il poate sustine.