Cum asiguri iluminarea grădinii? 5 idei și soluții practice
Transformă o grădină banală în una deosebită prin montarea surselor de iluminat potrivite. În acest articol îți prezentăm zonele cheie ce trebuie luminate, îți prezentăm diferențele dintre sursele electrice, pe baterii și solare, iar la final îți recomandăm produsele potrivite în funcție de zone.
Ce zone din curte trebuie luminate?
Înainte de achiziționa corpurile de iluminat, stabilește zonele unde dorești să le montezi. Ține cont de rolurile lor, ce pot fi împărțite în 2 categorii.
- practic: la poartă, pe marginea aleilor, la trepte, la terasă, la intrarea în casă
- estetic: sub/în copaci, lângă flori cu un aspect special, lângă obiecte decorative (fântână, statuete etc.)
Prima categorie ține de siguranță și mai poate include și alte zone. Gândește-te unde ai nevoie de lumină, apoi treci la iluminatul care creează o atmosferă plăcută.
Tipuri de surse de lumină: electrice, pe baterii sau solare
Sursele de iluminat electrice se montează cu ajutorul unui electrician, deci vei plăti atât pentru corpul de iluminat, cât și pentru manoperă. De asemenea, va fi nevoie să monteze cablurile în pământ, conectându-le la sursa de electricitate. Întreținerea lor implică înlocuirea becurilor atunci când se ard. Îți recomandăm să optezi pentru becuri LED pentru că au o durată de viață mare.
Sursele de iluminat pe baterii pot fi montate rapid de oricine, urmând instrucțiunile din pachet. Pot fi costisitoare și poluante dacă se folosesc baterii de unică folosință, motiv pentru care îți recomandăm să te orientezi către cele reîncărcabile.
Nu în ultimul rând, sursele de iluminat solare sunt varianta cea mai ieftină și ecologică. Nu poluează mediul, iar singurul cost este cel de achiziție. Se încarcă automat de la lumina soarelui, însă nu sunt atât de puternice. Totodată, e posibil să se descarce înainte de răsăritul soarelui.
Cele mai populare surse de iluminat curtea
Lămpi solare
Pe marginea aleilor auto și a celor de acces, folosește o lampă solară pentru grădină. În general, oferă lumină 6-10 ore, însă are nevoie să fie montată în lumina directă a soarelui pentru a se încărca.
Ghirlande
Le poți agăța la terasă, deasupra hamacului, la leagănul din curte, pe pergolă, în copaci, la foișor etc. Oferă grădinii un aspect distractiv, romantic, de poveste, în funcție de tipul ghirlandei și locul unde o montezi.
Proiectoare
Proiectoarele sunt montate astfel încât să lumineze un punct de interes. De obicei se pun sub copaci sau flori interesante, dar și lângă decorațiunile din curte.
Aplice și felinare
La intrarea în casă, iluminarea se asigură prin intermediul felinarelor sau a aplicelor. Același lucru e valabil și la terase, dacă dorești o lumină mai puternică. Pot fi combinate cu ghirlande, pentru un aspect șic.
Spoturi încastrate
Iluminatul încastrat are un aspect elegant și se potrivește în special în grădinile clasice sau minimaliste. Spoturile LED montate pe marginea aleilor, la trepte sau pe conturul foișorului sunt discrete, iar rolul lor principal e de a menține siguranța.
Iluminarea corectă a grădinii sporește vizibilitatea, contribuie la crearea unui spațiu confortabil și evidențiază elementele decorative. Ține cont de recomandările de mai sus pentru a alege variantele potrivite spațiului tău.