Cum depistezi mobila de calitate la Ikea - sfaturi de la specialiști
Foto: Ikea via OK!
Producatorul suedez sustine ca promoveaza prin cele peste 300 de magazine ale sale din 25 de tari "designul democratic", concept introdus de designerul francez Phillipe Stark, pe care il intelege ca facilitarea accesului majoritatii la produse "de calitate si cu un design functional". Filosofia companiei este ca "toata lumea are dreptul la o viata de zi cu zi mai buna", iar designul democratic este calea spre atingerea dezideratului.
Cum prin facilitarea accesului intelegem preturi accesibile si Ikea este asociata la nivelul mentalitatii colective cu mobila ieftina, atunci putem spune ca este cel putin pe jumatate aplicat conceptul de mai sus. In ceea ce priveste calitatea insa, aceeasi mentalitate colectiva pastreaza ideea ca ea nu este cea mai ridicata sau ca nu este de fel.
Se pare ca este in firea consumatorului sa asocieze preturile mici cu produse de proasta calitate, arata un studiu din 2012.
In cazul Ikea cel putin, sentimentul ca primesti cat platesti pare uneori indreptatit. Piesele asamblate cu migala de clientul insusi nu stau intotdeauna la locul lor, produsele isi pierd destul de repede stralucirea de brand new si s-a intamplat deja de cateva ori ca producatorul sa recheme produse vandute cu defecte serioase.
Cu toate acestea, ar fi nedrept sa aplicam pur si simplu eticheta de "ieftin si prost" peste vitrinele magazinelor Ikea. Potrivit Business Insider, exista mai multe explicatii pentru preturile mici. Astfel, ele sunt stabilite inainte ca produsele sa fie proiectate si realizate, iar designerii lucreaza impreuna cu furnizorii pentru a se asigura ca produsule finale pot avea acele preturi. Faptul ca Ikea vinde produsele dezasamblate, ceea ce inseamna costuri mai mici cu depozitarea si cu transportul, este o alta explicatie.
E adevarat ca nu vei da aici peste scaune Chesterfield, dar cu siguranta vei gasi produse care pot satisface si gusturile fine in materie de design interior. Afla ca si designeri cunoscuti ca Lori Dennis mai presara uneori cate un produs Ikea in proiectele lor.
Trebuie doar sa stii sa cauti. Jurnalistii de la Curbed au cerut sfatul fondatoarei site-ului Ikea Hackers, Jules Yap, si al designerul de interior Jen Chu in legatura cu cele mai bune modalitati de a gasi mobila si nu numai de calitate in magazinele Ikea (si nu numai).
In primul rand, spun ele, evita shoppingul online, chiar daca este varianta mai comoda de a naviga printre mii de produse, si mergi chiar in magazin. Daca ai posibilitatea sa o vezi, sa o pipai, sa o incerci, iti vei face o idee mult mai buna in legatura cu calitatea constructiei si a materialului si cu durabilitatea piesei decat daca o admiri intr-o poza frumoasa de pe site.
Croieste-ti drum printre gramezile de PAL pana dai peste o piesa din lemn masiv sau metal - mai mult ca sigur putem spune ca avem un castigator in acest caz, care vine la pachet cu optiunea de a-l pastra pentru tot restul vietii.
"Daca vrei ceva de lunga durata, citeste eticheta. Lemnul masiv este un pariu mai sigur decat PAL-ul. In plus, rafturile din lemn masiv nu se deformeaza la fel de usor. Metalul se afla probabil pe urmatorul loc", spune Yap.
In special mobila din lemn de esenta tare ca stejarul sau acacia, dar si esentele moi cum este pinul suedez bifeaza cele mai multe plusuri la capitolul trainicie.
Evita produsele cu componente mobile complicate, ca piciorul reglabil Olov, care prezinta riscul de a se strica usor si opteaza in schimb pentru design mai traditional cand vine vorba de mobila, mai recomanda specialistele.
Ikea nu inseamna doar mobila. Potrivit lui Chu, compania face manere si butoane pentru dulapuri "excelente", iar Yap sustine ca multe dintre accesoriile, textilele, ustensilele de bucatarie si alte produse de acest gen pe care le gasim aici au un raport pret-calitate foarte bun.