Cum îți alegi perna potrivită? Sfaturi pentru un somn mai odihnitor
Calitatea somnului iti este influentata de multi factori, in fiecare noapte, iar unul dintre acestia este perna pe care iti asezi capul. Pernele nu se numara printre lucrurile din casa pe care le schimbam des, dar daca dormi de exemplu pe o perna uzata si aplatizata, foindu-te prin pat ca sa-ti gasesti o pozitie mai confortabila, atunci asta e semnalul clar ca ai nevoie de una noua. Si chiar daca perna ta nu e veche, se poate ca aceasta sa nu fie potrivita nevoilor tale.
Ca regula generala, se recomanda ca pernele sa fie schimbate o data la 18 luni, dar pernele cu memory foam pot rezista pana la trei ani. Cele din fibre naturale rezista mai mult timp decat cele sintetice si, din nefericire, pretul este de cele mai multe ori direct proportional cu calitatea. Daca ti se pare ca au o durata scurta de viata, gandeste-te ca folosesti perna cca. 7-8 ore in fiecare noapte => mai mult de 2,500 de ore pe an!
Poate nu esti sigur daca perna ta are sau nu nevoie de o schimbare, deci iti recomandam sa ii aplici un test simplu. Indeparteaza fata de perna si examineaza perna: este patata sau rupta? Are un miros ciudat? Perna acumuleaza celulele pielii moarte, acarieni si bacterii care pot cauza alergii sau ingreuna respiratia in timpul somnului. Daca perna a trecut prima parte a testului, urmeaza testul prin indoire: indoaie perna in doua – daca ramane indoita si nu revine instant la forma initiala, atunci e o perna moarta.
Sa dormi intr-o pozitie potrivita este esential pentru un somn odihnitor si pentru o trezire fara dureri si fara sa te simti intepenit. Astfel, perna trebuie sa te ajute sa mentii acea pozitie potrivita – ce inseamna acest lucru? Inseamna ca toate partile corpului sa beneficieze de acelasi nivel de sustinere, de la genunchi, la solduri, la coloana vertebrala, piept si umeri. Probabil ca stii deja care este pozitia in care dormi cel mai bine, dar cel mai bine este sa reconfirmi acest lucru. De exemplu, inainte sa adormi, petrece putin timp, in pat, pe spate, pe partea stanga, pe cea dreapta si pe burta; daca petreci mai mult de jumatate de ora incercand sa adormi intr-una dintre aceste pozitii, probabil ca nu e cea potrivita pentru tine. Fii atent si la pozitia in care te trezesti timp de cateva dimineti la rand.
In functie de modul in care dormi, iata si tipurile de perne care se potrivesc:
- Daca dormi pe burta, ai nevoie de o perna moale si destul de plata sau poti chiar renunta cu totul la ea. Perna moale ajuta gatul sa stea in aceeasi linie cu coloana vertebrala.
- Daca dormi pe spate, cauta o perna cu mai plata. O perna prea groasa ti-ar impinge capul prea mult in fata, iar una prea moale ti-ar face capul sa se cufunde in saltea. In acest caz, ai nevoie de o perna mai groasa si mai ferma in partea de jos, pentru a asigura sustinere gatului.
- Daca dormi pe o parte, tot o perna mai groasa si mai ferma este potrivita. Alega una de aceeasi grosime cu distanta de la ureche la umar.
- Iar daca iti schimbi pozitia in timpul somnului, mergi la sigur cu o perna de grosime medie si putin mai moale.
Cat despre umpluturile pernelor, exista perne cu pene, perne cu puf, perne cu fibre de bambus (umpluturi naturale), perne din lana sau bumbac, perne cu microfibre si nanofibre, perne din latex si perne cu memory foam (spuma cu memorie). Inainte de a face o alegere, este indicat sa verifici daca materialul umpluturii iti poate sau nu declansa diverse alergii (mai ales in cazul penelor si pufului, dar si in cazul tratamentelor antimicrobiene aplicate pe suprafetele sintetice).
Exista, in plus, si cateva tipuri de perne speciale care ajuta in cazul unor conditii deosebite: perne cervicale, perne antisforait, perne pentru oxigen, perne cu efect de racire etc. In cazul acestora, cel mai bine ar fi sa te documentezi inainte de a le achizitiona, pentru a vedea si parerile altor persoane. Costurile pernelor speciale sunt mai ridicate, dar asta nu inseamna ca produsul chiar merita banii.
Greutatea si dimensiunea pernei sunt si ele importante. Astfel, pernele cu puf si cele sintetice sunt mai usoare, in vreme ce pernele cu spuma de memorie si latex au o greutate mai mare. In cazul in care iti place sa iti muti perna in timp de dormi, o perna usoara ar putea fi mai buna. Pentru cei mai multi dintre noi, o perna la dimensiunile standard (50 x 70 cm) este potrivita, dar poti opta si pentru alte dimensiuni atat timp cat partile corpului (gat, umeri, coloana vertebrala etc.) sunt aliniate.
Atentie si la tipul saltelei de care dispui: daca este mai tare, alege o perna mai moale, deoarece asezata pe o suprafata tare aceasta trebuie sa adapteze la presiunea greutatii capului. Si invers: cand salteaua este moale, perna trebuie sa fie mai tare pentru a-ti mentine capul si gatul in linie dreapta.
La final, iti recomandam sa incerci perna inainte de a o cumpara – daca in magazin este expusa o saltea, te poti aseza pe perna pentru a vedea cum te simti, iar daca nu, te poti rezema de perete cu perna sub cap.