Cum îți poți înființa o firmă de construcții în România?
Inregistrarea firmei
Infiintarea se realizeaza in temeiul Legii nr. 31/1990 privind societatile. Cel mai adesea, firmele de constructii apar sub forma de societate cu raspundere limitata (SRL) sau societate pe actiuni (SA). Totusi, in functie de studii si de preferinte, poti forma si o alta entitate. De exemplu, poti deveni persoana fizica autorizata (PFA) ori sa formezi o intreprindere familiala (IF) sau o intreprindere individuala (II). Pentru a putea face asta insa, este nevoie sa detii o diploma, licenta, atestat sau o calificare in industria constructiilor.
Infintarea presupune si cererea de verificare a disponibilitatii sau de rezervare a denumirii firmei! Ar fi bine sa alegi trei denumiri pentru a te asigura ca treci din prima peste pasul acesta. Documentele de care ai nevoie trebuie depuse intr-un dosar si duse la Registrul Comertului!
Iata care sunt acestea:
- copie dupa actele de identitate ale asociatilor;
- dovada sediului social;
- acordul asociatiei de proprietari din imobilul in care se regaseste sediul social;
- cererea de inregistrare in Registrul Comertului;
- dovada verificarii si rezervarii denumirii firmei;
- anexa de inregistrare fiscala regasita pe site-ul pentru Registrul Comertului;
- actul constitutiv.
De asemenea, este nevoie de dovada depunerii capitalului social, imputernicire avocatiala si de cazierul fiscal al asociatilor si al administratorului.
Planul de afacere
Acesta trebuie sa cuprinda activitatile desfasurate de viitoarea firma precum si o serie de obiective clare pe termen scurt, mediu si lung.
Stabilirea obiectului de activitate se va realiza prin selectarea categoriilor de activitati, incadrate in urmatoarele coduri CAEN:
- 41: Constructii de cladiri;
- 43: Lucrari speciale de constructii;
- 412: Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale;
- 421: Lucrari de constructii a drumurilor si a cailor ferate;
- 422: Lucrari de constructii a proiectelor utilitare;
- 429: Lucrari de constructii a altor proiecte ingineresti;
- 431: Lucrari de demolare si de pregatire a terenului;
- 432: Lucrari de instalatii electrice si tehnico-sanitare si alte lucrari de instalatii pentru constructii;
- 433: Lucrari de finisare;
- 439: Alte lucrari speciale de constructii.
Apeleaza la un avocat deoarece acesta iti va oferi consultanta juridica si te va ajuta sa treci prin acest proces de selectie mai usor! In etapa intocmirii planului de afacere trebuie stabilit si bugetul de functionare necesar pentru minim un an de activitate! In cazul in care crezi ca nu detii suficient capital, prezinta planul tau finantatorilor privati sau institutiilor de stat. Poti discuta cu posibili parteneri si investitori din domeniu sau poti aplica pentru programele bancare si cele oferite de stat sau de UE. Totusi, retine faptul ca aceste solutii sunt dificil de implementat si ti se vor impune anumite conditii.
Promovarea companiei
Investeste in promovarea firmei tale atat in mediul online, cat si in cel real! Creeaza-ti un site de prezentare si carti de vizita! Apoi, du-te in birourile de arhitectura si in cele de design interior. Aceste persoane sunt cele care propun, de regula, executantii intr-un proiect. Prezinta o oferta flexibila in anumite marje, in functie de fiecare, si ofera-le un motiv pentru a te alege pe tine, in locul competitiei!
Iar pentru a gasi furnizori, contacteaza magazinele si firmele ce comercializeaza sau produc materiile prime, necesare executiei imobilelor! Multe din acestea au grile cu reduceri oferite in functie de volumul de achizitie si iti pot face si oferte speciale. Totusi, incearca sa gasesti pe cineva care ofera si calitate. Astfel, vei castiga mai mult in fiecare proiect si iti vei mari profitul de-a lungul timpului.
Formarea unei echipe
Implica-te personal in alegerea angajatilor care vor face parte din echipa! Alege oameni motivati si profesionisti, astfel incat sa poti respecta standardele inalte ale clientilor si sa le oferi acestora lucrari de calitate. Vei avea nevoie de persoane care sa acopere toata gama ta de servicii!
Gasirea acestora poate fi dificila, dar la inceput poti inchiria mana de lucru de la alte firme, in regim de subantepriza. Astfel, vei economisi bani deoarece medicina si protectia muncii, alaturi de impozitele salariale, vor fi achitate de catre compania subcontractanta. De asemenea, poti inchiria si uniforme de lucru, precum cele de la Lindstrom Group deoarece acestea te vor ajuta sa indeplinesti cerintele de siguranta pentru angajati.
Firmele de constructii inca sunt profitabile
Desi domeniul constructiilor este unul aglomerat, cererea pentru lucrari a ramas si ea foarte mare! Iti poti infinta si tu o firma in aceasta nisa prin inregistrarea unei entitati in registrul comertului, intocmirea unui plan de afaceri si gasirea oamenilor potriviti. Urmeaza sfaturile de mai sus si vei putea face toate acestea, intr-un mod mai usor!
Foto: Borko Manigoda / Pixabay