Cum mai alegem azi o termoizolație eficientă?
La ce ne uităm când alegem soluția de termoizolație?
Cei mai mulți se focalizează pe grosimea materialului de termoizolație și conductivitatea termică denumită lambda (λ) care conform standardului EN 1745 trebuie să fie < 0,1 W/mk.
Dar puțini sunt cei care iau în calcul măsura în care termoizolația permite un interschimb continuu de aer și vapori în interiorul zidului termoizolat (corespondentul sintagmei “pereți care respiră”), gradul de inerție termică a termoizolației, diminuarea la maxim posibil a punților termice și a zonelor de neomogenitate din cadrul termoizolației și de ce nu, clasa de reacție la foc.
Care sunt riscurile unei termoizolații care nu permite un interschimb continuu de aer și vapori în interiorul zidului termoizolat?
Cel mai întâlnit risc este cel formării condensului și apariția în timp a mucegaiului pe suprafața peretelui. Atunci când alegem un material de termoizolație trebuie să avem în vedere conform standardului EN 1015 - 19/2003 recomandarea optimă privind permeabilitatea vaporilor de apă, denumită μ, și care trebuie să aibă valori ale μ ≤ 15.
Ce înseamnă inerția termică a unui material termoizolant?
Inerția termică reprezintă capacitatea unui material de a înmagazina căldura și de a o ceda apoi treptat. Un material cu inerție termică redusă, determină vara transferul rapid al căldurii exterioare înspre interiorul clădirii, creând disconfort termic sub formă de nădușire. În același sens, un material cu o inerție termică redusă, determină iarna fluctuații dese de temperatură a mediului ambiant încălzit ceea ce poate genera consumuri crescute de energie termică.
Cel mai elocvent exemplu este cel al modului în care un calorifer de fontă se răcește mult mai greu (având o inerție termică mare) față de un calorifer de oțel-tablă care se răcește mai repede (având o inerție termică mai mică comparabilă cu cea a caloriferului de fontă).
Cu o clasă de reacție la foc A, soluția de termoizolație naturală pe bază de perlit expandat de la STYRONIT oferă cu doar 3 cm grosime (calcul realizat pe scenariul unei zidării de 25 cm grosime, conductivitate termică λ = 0,020 W/mk), o eficiență energetică sporită grație aplicării monobloc ca o tencuială normală, minimizând la maxim numărul de punți termice și numărul de zone de neomogenitate din suprafața finală a termosistemului. Totodată fiind un produs natural, certificat GREEN atât național cât și internațional, soluția de termoizolație naturală pe bază de perlit expandat STYRONIT este un produs sustenabil care nu își pierde în timp din proprietățile termoizolatoare, în urma interacționării cu apa sau cu razele UV, aspect existent la termoizolațiile realizate cu vata bazaltică, respectiv polistiren.