Cum poate avea o locuință îngustă interioare luminoase și confortabile
Construirea unei case de doar 4 m latime pare sa fie reteta sigura pentru interioare stramte si intunecoase, dar se pare ca lucrurile nu stau chiar asa in cazul locuintei Cul-de-sac din Vinh, Vietnam. Proiectat de Nguyen Khac Phuoc Architects, volumul cu doua niveluri a fost inserat pe un lot foarte stramt, inconjurat pe toate laturile de alte unitati locative.
Realizata pentru o familie cu un copil, casa isi primeste numele de la locatia sa, situata fiind in capatul indepartat al unei alei inguste. Pentru a profita la maximum de lumina naturala, interioarele au fost organizate in jurul unei curti de lumina ce aduce razele soarelui pana la nivelul parterului distribuindu-le uniform, creand astfel o atmosfera degajata si primitoare. Ferestre de dimensiuni variate, printre care si o serie de perforatii patrate de 60x60 cm, strapung fatadele pentru a incuraja ventilarea naturala a spatiilor interioare atat de necesara intr-un climat tropical precum cel al Vietnamului.
In casa se ajunge dintr-o gradina lunga, deschisa, actionand ca o zona de trecere bogata in vegetatie. „Natura si omul sunt elemente ce asigura simbioza pe un teren atat de ingust”, declara arhitectul. Copacii au fost plantati la nivelul parterului si se inalta in interiorul curtii centrale pentru a oferi astfel impresia unei gradini ce creste in casa. Spatiul de aici poate fi folosit ca loc de parcare, ca loc de joaca pentru cel mic sau chiar ca terasa in aer liber. In partea din spate a fost amenajata bucataria cu un mic loc de luat masa si un grup sanitar. La primul nivel arhitectul a amenajat zona de zi si un dormitor, in vreme ce ultimul nivel contine un alt dormitor, o baie, camera de rugaciuni si spalatoria.
In ciuda dimensiunilor reduse, amplitudinea spatiilor si finisajele de culoare alba ajuta la crearea unor incaperi placute in care membrii familiei se simt bine si au toate cele necesare unui trai confortabil. Casa Cul-de-sac este un exemplu de ingeniozitate in proiectarea interioarelor si de colaborare cu beneficiarii astfel incat rezultatul final sa le satisfaca necesitatile si in acelasi timp sa respecte constrangerile impuse de tesutul urban dens specific oraselor din Asia de Sud-Est.