Cum poți îmbunătăți performanța structurală a unei clădiri?
Renovarea unei clădiri nu are doar scopuri estetice. Schimbările „de suprafață” care nu ajută și performanța structurală a clădirii pot duce, într-un final, la intervenții mult mai costisitoare, mai ales în cazul clădirilor vechi. Cea mai bună variantă este să optăm întotdeauna pentru metode de renovare care îmbunătățesc atât vizual, cât și structural. CemRock vă prezintă câteva modalități pentru a obține rezultatul dorit:
Consolidarea pereților
În primul rând, în cadrul unei renovari a unei clădiri vechi trebuie să luăm în considerare opțiuni pentru consolidarea pereților. Una dintre metodele recomandate pentru îmbunătățirea structurală a clădirii este cămășuirea care presupune adăugarea unor plase sudate. Pentru acest lucru, va fi nevoie să îndepărtezi tencuiala, să acoperi fisurile majore dacă acestea există, iar apoi să ancorezi plasa sudată în perete. Această metodă este cu precădere folosită de cei care nu vor să demoleze o clădire foarte veche. Plasa sudată va crește rezistența clădirii în special la colțuri.
Dacă ai nevoie să întărești structura pereților de compartimentare, poți folosi plăcile de fibrociment CemRock Extreme. Aceste plăci sunt dezvoltate să reziste inclusiv la montarea de rafturi în consolă sau mobilă care impune stres asupra peretelui. CemRock Extreme sunt, în plus, rezistente la foc, la umezeală și oferă un nivel mai ridicat de antifonare.
Adăugarea stâlpilor de rezistență
Un alt pas către o structură mai puternică este adăugarea stâlpilor de rezistență sau consolidarea celor existenți. Totul se desfășoară mult mai liniar atunci când proiectul de arhitectură și structură este executat corect de la bun început, însă uneori este nevoie de consolidări, mai ales în cazul clădirilor cu risc seismic. Unele din măsurile luate de inginerii structuriști sunt turnarea betonului în centuri monolit și adăugarea de stâlpi de rezistență. Aceștia sunt factori care îmbunătățesc vizibil rezistența clădirii la solicitări, chiar și cele excepționale de ordinul seismelor.
Atunci când renovezi, adăugarea sau consolidarea stâlpilor de rezistență poate ridica o serie de probleme, dar niciuna nu este imposibil de realizat. Consolidarea stâlpilor existenți se poate realiza cu ajutorul betonului armat, profilelor metalice sau a fibrelor de carbon. Dacă situația actuală a clădirii o cere, o altă soluție este realizarea unor pereți portanți. Astfel de măsuri put îmbunătăți în mod semnificativ performanțele structurale ale clădirilor și pot asigura siguranța utilizatorilor în eventualitatea unui cutremur.
Izolarea termică
Toată lumea știe principalul beneficiu al izolării termice: menținerea unei temperaturi și umidități optime în interiorul locuinței, indiferent de sezon. Totuși, izolarea termică optimizează și perfomanța structurală a casei. Spre exemplu, sistemul de izolare termică realizată cu ajutorul plăcilor de fibrociment CemRock garantează rezistența îndelungată la incendii. Datorită proprietăților lor, aceste plăci sunt un material ideal pentru protejarea termoizolației. Ele oferă:
• Rezistență sporită la șoc sau stres
• Non-inflamabilitate clasa A1
• Impermeabilitate și rezisență la umiditate
• Stabilitate structurală menținută chiar și în contact cu apa
• Risc zero de putrezire
Întărirea fundației
La fel ca și alte elemente structurale ale unei clădiri, fundația se poate degrada în timp, mai ales sub o sarcină mare (de exemplu, după ridicarea unui etaj). În cadrul unui proiect, inginerii structuriști recomandă ca împreună cu renovarea pereților atât în interior, cât și în exterior, să se consolideze și fundația, prelungind durata de viață a clădirii. Există mai multe metode de consolidare a fundației, printre care armarea, injectarea sau subzidirea. În funcție de vechimea clădirii, se stabilește metoda potrivită de consolidare. Este important să menționăm că:
• Este un proces destul de costisitor
• Poate fi o metodă invazivă cu efecte adverse (de exemplu, fisurarea zidăriei neconsolidate anterior)
Desigur, există multe alte variante pentru îmbunătățirea performanței structurale a unei clădiri, acesta fiind doar un mic rezumat al celor mai populare metode. Toate variantele enumerate anterior au ca rezultat o creștere vizibilă a nivelului de durabilitate al clădirii. Materialele alese pentru fiecare punct în parte vin cu diverse proprietăți mecanice care pot face procesul mai mult sau mai puțin satisfăcător. Alegerea materialelor de ultimă generație sporește gradul de eficiență al lucrării, reprezentând soluția optimă pentru o clădire modernă și rezistentă.
Despre CemRock Romania
CemRock este un produs importat și comercializat în exclusivitate în Europa de Est de către Promax Enterprise Co SRL. Ne evidențiem ca o companie ce a adus pe piața românească produse și tehnologii inovatoare. Avem experiență de peste 10 ani în domeniul construcțiilor și suntem axați pe termoizolații și hidroizolații ce utilizează materiale revoluționare și nano tehnologii.