Cum potriveşti imprimeurile diferite - 7 exemple
"Merg oare una cu alta?" - iata una dintre cele mai vechi intrebari legate de design pe care cu totii ne-am pus-o, mai devreme sau mai tarziu. Indiferent ca e vorba despre culori, despre imprimeuri sau despre diferite materiale, un design bine pus la punct implica asortarea (intr-un procent mai mic sau mai mare) elementelor ce il alcatuiesc. Imprimeurile pot ajunge de multe ori problema, din cauza ca duc la o incarcare vizuala a spatiului.
Pentru a contura cateva reguli de potrivire a imprimeurilor, iti prezentam 7 camere in care combinatia de imprimeuri a dus la un efect vizual remarcabil.
Alege modele de dimensiuni variate
Imprimeurile cu modele de diferite dimeniuni previn ca spatiul sa devina prea incarcat. In camera de zi din imaginea alaturata, prima oara remarci covorul, abia apoi observi pernutele decorative cu imprimeu geometric. Poti alege modele de dimensiuni mici, medii si mari, dar pastreaza-le pe cele mari, care atrag privirile, pentru elementele impunatoare, cum sunt covoarele.
Lasa un imprimeu sa se regaseasca din abundenta
In dormitorul suedez de mai jos, tapetul William Morris este echilibrat printr-o cuvertura cu model de dara de pensula si un covor in dungi. Camera este plina de imprimeuri, dar accentul vegetal si indraznet de pe perete se remarca deasupra celorlalte.
Amesteca modelele incarcate cu cele cele mai subtile si abstracte, astfel incat imprimeurile sa nu se "bata" dupa atentia ochilor tai. Combina modelele tip acuarela cu cele geometrice sau pe cele cu dungi.
Pastreaza culorile in numar limitat
Living-ul din imagine este plin de imprimeuri si de modele comtemporane, iar asta datorita paletei de culori limitate doar la alb si albastru. Modelele de dimensiuni mari decoreaza peretii si draperiile, in vreme ce unele mai elaborate s-au optat pentru accesorii si mobilier - vezi pernuta decorativa si canapeaua.
Alege asadar modele ce se incadreaza intr-o schema specifica de culori, dar joaca-te cu stilurile si dimensiunile lor.
Urmareste o tematica
Teoretic, combinatia de imprimeuri regasite in decoratiuni de perete, perne, cuverturi sau carpete, poate sa devina coplesitoare din punct de vedere vizual. Cu toate acestea, camera de zi de mai jos are totusi un aspect de ansamblu foarte curat, Trucul este sa prezinti variatuni pe aceeasi tema – in acest caz, modelele grafice – si sa pastrezi suficient spatiu alb.
Indiferent daca e vorba despre imprimeuri geometrice, cu plante sau de inspiratie nautica, alege o tematica si urmareste-o. Opteaza pentru culori puternice si fii generos cu spatiul alb.
Importanta spatiului alb
Modele florale, dungi, puncte si triunghiuri, toate se regasesc in dormitorul de mai jos. Insa pentru o incapere cu 4 imprimeuri la vedere, amenajarea pare destul de minimalista. Pe langa accentele subtile de roz pal si portocaliu, paleta de culori este una neutra, iar imprimeurile sunt echilibrate de spatiul alb intr-o cantitate suficienta.
Raporteaza imprimeul la dimensiunea elementului pe care este regasit. Paturile, pernutele decorative si covorasele imprimate au avantajul ca te lasa sa aduci schimbari rapide spatiului - doar le muti dintr-o parte in alta.
O abordare boema
Daca admiri amenajarile tip boho, probabil ca stapanesti bine arta de a amesteca imprimeurile intr-un mod aparent neglijent. Aptroape orice imprimeu se potriveste intr-o amenajare boema, stilul insusi fiind caracterizat de un amestec de tendinte din toate colturile lumii. Poti opta pentru cateva dintre cele clasice: shibori, modelele kilim si cele mandala.
Foloseste-te de arta pe care o ai deja
Imprimeurile se potrivesc perfect cu arta de pe perete in aceasta camera de zi. Pe langa modelele florate regasite atat pe tablouri cat si pe pernutele decorative, armonia se pastreaza si prin folosirea uniforma a paletei de culori. Incearca si tu acelasi truc in amenajarea ta!