Cum să alegi corect adezivii pentru gresie și faianță
Adezivul pentru placare reprezinta unul dintre principalele materiale de constructii utilizate in amenajarea bucatariilor, bailor sau teraselor. Adezivii pentru placare fac legatura intre placile ceramice si suprafetele de montare.
In cazul in care planuiesti sa-ti renovezi baia, bucataria, balconul sau terasa locuintei tale, ar fi indicat sa acorzi o atentie foarte mare alegerii adezivului pentru placare, daca vrei ca placile ceramice sa reziste in timp.
Alegerea produsului corect pentru placare depinde de foarte multi factori:
- placile ceramice pe care vrem sa le lipim;
- caracteristicile suprafetelor pe care se aplica placile ceramice;
- eventualele agresiuni la care vor fi suprafetele placate;
- timpul de uscare.
Ce placi putem sa lipim cu adezivii pentru placare
Cand alegi adezivii pentru placare ar fi bine sa iei in calcul, inainte de toate, ce placi urmeaza sa fie montate. In afara de gresie si faianta, adezivii pentru placare se utilizeaza si la montarea mozaicului, pietrei naturale, klinkerului, placilor tip cotto sau placilor tip terracota. Klinkerul este un material de constructii folosit la placarea fatadelor si care are un aspect foarte apropiat de cel al caramizilor. In schimb, placile tip cotto sau terracota se obtin prin presarea si arderea la temperaturi foarte ridicate a unui amestec care contine argila.
Este esential sa stii ca mozaicul de sticla sau caramida de sticla necesita un adeziv alb, care scoate in evidenta culoarea si stralucirea placilor ceramice mentionate anterior.Placile subtiri necesita un adeziv usor si putere mare de acoperire. Unele placi de piatra naturala necesita un adeziv care nu permite patarea lor.
Unde se utilizeaza adezivii pentru placare
Adezivii trebuie alesi si de caracteristile suprafetelor pe care va avea loc lipirea. In situatia in care placile ceramice vor fi montate pe pereti, este esential ca adezivii sa nu curga. Totodata, cand vine vorba de montajul placilor ceramice la exterior, vei avea nevoie de un adeziv care sa reziste la variatii de temperatura.
In alegerea adezivilor potriviti conteaza, de asemenea, si pe ce suprafata vor fi lipite placile ceramice. Unele substraturi sunt absorbante, altele neabsorbante, iar altele necesita o pregatire speciala inainte de aplicarea adezivului.
Adezivii si agresiunile asupra suprafetelor placate
Eventualele agresiuni saline, bacteriene sau acide la care vor fi supuse suprafetele reprezinta un alt factor important de luat in considere inainte sa alegem adezivii pentru placare.
Cat de repede vrei sa folosesti suprafata placata
Alegerea adezivilor ar trebui sa tina cont si de cat de repede iti doresti sa utilizezi suprafata placata. Exista adezivi cu priza rapida, care se intaresc in 2-3 ore. Insa exista si adezivi care se intaresc mai lent si permit corectii de planeitate, ceea ce usureaza montarea placilor ceramice.