Cum să îți protejezi locuința de canicula de afară
Exista multe metode care te ajuta sa iti racoresti casa fara sa folosesti aparate care iti pot creste factura la electricitate. Iata cateva idei simple pe care ti le propunem pentru a infrunta canicula si a te bucura de racoare la tine acasa:
Nu deschide fereastra pe timpul zilei, noaptea este cel mai indicat. Pe timpul noptii aerul de afara se mai racoreste si astfel este momentul perfect sa deschizi geamul. Pentru a nu te invada insectele, ai grija sa ai montate la geamuri plase speciale. Daca vrei sa te bucuri de racoare, inchide geamul imediat ce rasare soarele dimineata.
Tot pe timpul noptii poti apela la cearceafuri umede cu care sa acoperi ferestrele. In felul acesta, aerul care va intra in casa ta va fi de doua ori mai racoros.
Acopera geamurile pe timpul zilei. Pentru a pastra o temperatura scazuta in locuinta, draperiile inchise la culoare care acopera in intregime geamul sunt o solutie potrivita. Jaluzelele, foliile de protectie solara si obloanele sunt si ele accesorii ce te pot ajuta sa te feresti de razele puternice ale soarelui pe timpul zilei. Nu lasa sa bata soarele direct in casa, in felul acesta nu te vei putea bucura de un aer racoros.
Racoreste casa cu ajutorul plantelor naturale. Frunzele mari ale plantelor naturale iti pot oferi umbra, mai ales daca sunt pozitionate in dreptul geamului, pe pervaz. Opteaza pentru flori care cresc inalte si care sunt rezistente la temperaturi ridicate.
Nu folosi electrocasnicele care aduc aer cald in casa. Pe timpul zilei, mai ales daca soarele patrunde direct in locuinta, evita sa folosesti aparate ce ar putea aduce un plus de caldura. Incearca sa nu gatesti la cuptor sau la aragaz in miezul zilei pentru a nu aduce si mai multa caldura.
De asemenea si mai multe aparate electronice si electrocasnice pornite in acelasi timp, pot aduce aer cald. Foloseste masina de spalat rufe, masina de spalat vase, electrocasnicele doar la prima ora a diminetii.
Foloseste ventilator pe baterii. Un ventilator te poate ajuta daca temperatura este greu de suportat. Pentru a racori si mai bine incaperea si pentru a nu usca aerul, in fata ventilatorului poti pune un bol cu cuburi de gheata si camera se va racori mult mai usor.
Inainte de a proteja locuinta de razele puternice ale soarelui, nu uita sa te protejezi pe tine. Pe canicula nu uita sa bei multe lichide pentru a evita deshidratarea. Incearca sa eviti bauturi precum alcoolul, vin sau bere, ori cafea si bauturi dulci, acestea consumate in exces, duc la deshidratare.
Consuma fructe si legume proaspete. Fructele de sezon precum pepenele rosu, pepenele galben, castravetii si rosiile contin o cantitate insemnatata de apa si te pot ajuta sa treci cu bine peste perioadele calduroase.
Evita sa iesi din casa in intervalul orar in care soarele este cel mai puternic, iar daca este imperios necesar sa o faci, poarta haine lejere, deschise la culoare, din materialele potrivit, poarta accesoriile potrivite precum palarie si ochelari de soare si nu in ultimul rand, nu uita sa folosesti crema cu factor de protectie solara.