Cum să sudezi ca un profesionist - sfaturi şi trucuri de care merită să ţii cont!
Următoarele sfaturi şi trucuri îţi pot fi de ajutor indiferent dacă eşti la început sau deja ai mai mulţi ani de experienţă în utilizarea aparatelor de sudură.
Indiferent dacă eşti la început sau deja ai mai mulţi ani de experienţă în utilizarea a diverse aparate de sudură, câteva sfaturi şi trucuri te pot ajuta să îţi uşurezi muncă, dar şi să lucrezi mai eficient!
Sudarea cu gaz inert (MIG)
Cunoscută şi sub denumirea de sudură cu arc metalic cu gaz (GMAW) sau sudare cu gaz activ metalic (MAG), sudarea MIG se bazează alimentarea cu sârmă metalică şi lipire prin topirea şi contopirea a două tipuri de metal. Este uşor de realizat şi rapidă şi se utilizează în industria construcţiilor de maşini, realizarea confecţiilor metalice, pe şantierele navale, tinichigerie şi diverse reparaţii.
Sfaturi pentru sudarea MIG
Asigură-te că firul este alimentat corect. În timpul procedurii MIG, alimentarea constantă cu firul de sudură este crucială. Tensiunea insuficientă poate reduce alimentarea cu fir, iar firul îndoit poate duce la pierderea tensiunii. Prin urmare, asigură-te că firul este cât mai drept posibil.
Determină exact care sunt necesităţile pentru lucrarea pe care vrei să o realizezi. Acest lucru însemna să stabileşti ce tip de gaz (argon, dioxid de carbon sau un amestec al acestora) se potriveşte cel mai bine firului şi să ţii cont de tipul de lucrare. De asemenea, vârful de contact folosit trebuie ales în concordanţă cu proiectul tău.
Ţine electrodul îndreptat către zona care nu a fost încă sudată. Astfel vei putea realiza o lucrare curată. Dacă eşti nevoit să stai într-o poziţie incomodă sau nefirească, alege un fir cu diametru mai mic pentru a reduce riscurile de picurare.
Sudarea cu gaz inert de tungsten (TIG)
Denumită şi sudură cu arc de tungsten cu gaz (GTA sau GTAW), foloseşte un electrod de tungsten cu gaz de protecţie (argon sau heliu) care ajută la fuziunea metalelor. Este un procedeu mult mai precis decât cel MIG, dar care necesită mai mult timp.
Sfaturi pentru sudarea TIG
Alege dimensiunea electrodului în funcţie de lucrare. În general, grosimea tijei de sudură ar trebui să corespundă cu grosimea materialului care trebuie sudat. Astfel, pentru a nu găuri metalul subţire nu trebuie folosit un electrod gros. Dacă vei alege dimensiunile potrivite, sudura poate fi foarte precisă.
Curăţă metalul înainte de sudura TIG. Dacă metalul pe care îl vei suda este ruginit sau vopsit, trebuie să îl cureţi înainte de a-l suda. Faţă de sudura MIG, cea TIG poate fi uşor compromisă dacă metalul nu este curat.
Asigură-te că extinzi electrodul de tungsten la lungimea adecvată. Este esenţial ca vârful electrodului să fie poziţionat la lungimea corectă. Dacă nu este suficient de lung, nu îl vei putea vedea şi nu vei avea control asupra sudurii, iar dacă este prea departe, căldura nu va fi suficientă şi va topi tija de sudură.
Sfaturi de siguranţă pentru orice tip de sudură
Siguranţa este pe primul plan, iar echipamentele adecvate de protecţie şi măsurile suplimentare vor reduce riscul de accidente.
Lucrează în echipă pentru a preveni incendiile - Este bine că atunci când sudezi să mai fie lângă tine o persoană care să supravegheze scânteile. Această măsură este absolut necesară dacă sudezi în apropierea materialelor inflamabile şi există un risc mare de incendii. De asemenea, asigură-te că eşti familiarizat cu locaţia şi ştii care este cea mai apropiată ieşire în caz de incendiu.
Poartă echipament de protecţie - Este esenţial pentru a fi apărat împotriva căldurii, a scânteilor şi a altor pericole asociate cu sudură. Purtarea măştii de sudură într-o nuanţă închisă îţi va proteja ochii de flama sau lumina arcului şi este esenţială! De asemenea, este recomandat să porţi haine ignifuge, bluze cu mâneci lungi şi pantaloni lungi. Se mai recomanda protecţii suplimentare pentru ochi pe care să le porţi pe sub masca şi pentru urechi.
Asigură-te că lucrezi într-un spaţiu bine ventilat - Este important să poţi respira aer curat în timp ce sudezi.