Eficiență în construcția de centrale electrice. Sudarea în interiorul componentelor din oțel
Această achiziție a fost efectuată cu ocazia primirii unei comenzi de construire a componentelor din oțel pentru noua hidrocentrală Traunleiten, aflată în apropiere. Contractul a cuprins lucrările de proiectare, execuție și livrare, precum și montajul a 23 de componente diferite din oțel, cu o greutate totală de circa 350 tone. Printre acestea s-au numărat stavile de admisie, grinzi de batardou pentru admisie la turbine, grătare cu ochiuri mari pentru protecția turbinelor și două stavile, așa-numitele stavile clapetă tip burtă de pește.
Clapeta are o lungime de 44 de metri
La hidrocentralele instalate pe ape curgătoare, clapetele de baraj reglează înălțimea apei de retenție. Ele se numesc și clapete „burtă de pește” datorită formei lor curbate, ceea ce le garantează însă o rigiditate extremă la torsiune. Exact această cerință a fost impusă și în acest proiect. Au fost comandate două clapete rotative, a câte 44 metri lungime, conectate pe fiecare parte frontală printr-un mecanism hidraulic de reglare cu peretele lateral al construcției de retenție. În plus, clapetele cu înălțimea de circa 2,5 metri sunt conectate printr-o axă rotativă cu pragul construcției de retenție. Aceasta permite ridicarea și coborârea clapetei pentru reglarea rapidă a nivelului de apă.
„Din cauza limitărilor de transport, corpurile clapetelor au fost realizate în trei segmente de până la 16 metri”, explică Bernhard Brindl, coordonator de proiect în domeniul hidrocentralelor la Bilfinger, în locația Wels. „Îmbinarea acestor segmente s-a realizat pe șantier cu ajutorul unor platbenzi cu șuruburi de înaltă rezistență, ceea ce necesita verificarea periodică a cuplului de strângere.” Pentru fiecare segment era prevăzută o gură de vizitare cu diametrul de 650 mm, cu posibilitate de închidere.
Până acum: gurile de vizitare multiple erau indispensabile
Dacă pentru întreținere era suficientă o singură intrare, pentru sudarea segmentelor de până la 16 metri lungime folosind echipamentele de sudare disponibile până acum Bilfiger avea nevoie de minimum două guri de vizitare. Pentru a putea atinge toate pozițiile de sudare necesare, sudorii trebuiau să transporte în interiorul piesei sursa de curent de sudare, inclusiv dispozitivul de avans sârmă. „La final trebuia să închidem la loc toate gurile suplimentare de acces și să le controlăm etanșeitatea. Independent de costurile suplimentare, fiecare gură de vizitare suplimentară reprezintă un punct slab, prin care ar putea pătrunde apă”, ne dezvăluie Brindl.
600 de metri de sudură
Fronius a recomandat experților de la Bilfinger utilizarea unui pachet lung de furtunuri în combinație cu un pistolet de sudare Push-Pull și o sursă de curent de sudare din cea mai nouă generație de aparate TPS/i. Bilfinger se bazează de mulți ani pe Fronius. „Avem în dotare câteva sute de aparate Fronius, utilizate de peste 300 de sudori - atât în ateliere, cât și pe șantiere”, subliniază Brindl. Astfel, prestatorul de servicii industriale a respectat recomandarea și a comandat un pistolet de sudare PullMig cu lungimea de opt metri precum și o sursă TPS 500i pentru montarea clapetelor de torsiune.
În acest proiect, experții au sudat tablele de oțel S355, preponderent sudură în colț, dar și cu câteva suduri în V, cu o lungime totală de circa 600 metri. Au început cu construcția unei vane din oțel, care formează o latură a clapei. Peste aceasta au fost sudate contravântuirile și apoi „capacul”. Sudorii au fost obligați să respecte toleranțe milimetrice și să fie atenți la decalarea minimă a sudurii, pentru ca apoi piesele să poată fi îmbinate perfect cu șuruburi și să poată fi montate pe axa rotativă. Pentru a exclude pozițiile forțate, sudorii au mutat de mai multe ori clapeta cu ajutorul macaralei cu role.
Mai multă libertate de mișcare
„Rezultatul ne-a convins pe toți”, declară Brindl. „Raza de acțiune extinsă cu ajutorul pachetului de furtunuri ne-a permis să ne limităm la o singură gură de vizitare pe segment și astfel să economisim complet cheltuielile aferente.” În plus, lucrătorii au putut plasa sursa de curent de sudare și dispozitivul de avans sârmă în afara corpului clapetei, și cu toate acestea au reușit să ajungă în toate pozițiile necesare. „Aceasta înseamnă nu doar un plus de libertate de mișcare în spațiul extrem de îngust, cu o secțiune de 1.500 x 800 milimetri, ci - ca un element decisiv pentru noi - ușurează ieșirea rapidă și accesul echipajelor de salvare în situații de urgență.”
Acest echipament oferă o serie de alte avantaje cu efect imediat asupra eficienței, ergonomiei și calității în domeniul construcției de conducte, rezervoare, dar și la construcțiile navale. Cu ajutorul telecomenzii JobMaster, controlate direct de la corpul pistoletului pot fi reglați toți parametrii de sudare importanți. Astfel, sudorul poate realiza direct diverse operațiuni de sudare fără ocolișuri și fără întreruperi îndelungate. „Sudorii noștri apreciază în special avansul uniform al sârmei”, relatează Brindl. În plus, un sistem de iluminat cu LED integrat în pistoletul de sudare simplifică lucrările în zonele întunecoase. Cu toate acestea, pistoletul de sudare este extrem de compact și, chiar cu mecanismul de antrenare cu două role, greutatea este de doar 1,6 kilograme. Astfel, se numără printre cele mai ușoare din clasa sa. Împreună cu reglarea rapidă a arcului electric, tipică pentru aparatele TPS/i și procedeul pulsat PMC cu funcții de stabilizare, cerințele exigente de calitate pot fi îndeplinite în mod eficient, sigur și comod.
Succes pe termen lung
„Sudorii preferă să lucreze de acum doar cu acest aparat”, concluzionează coordonatorul de proiect. „Am rezervat imediat TPS 500i cu pistoletul de sudare PullMig lung pentru departamentul nostru. Departamentul responsabil cu construcția de rezervoare a urmat exemplul și a comandat un pachet lung de furtunuri. Astfel, chiar și la rezervoarele mai mari, sudorii se pot dedica întru totul muncii în sine, profitând de raza de acțiune extinsă.”