Cum se construiește o casă nZeb. INTERVIU cu ing. Marius Șoflete
Marius Șoflete este inginer constructor, proiectant certificat de case pasive. Acesta organizează cursuri tehnice și aplicate pentru proiectanți, meșteri și beneficiari. Cu o vastă experiență în management de proiect, Marius Șoflete este co-organizator nZEB Expo, cel mai mare eveniment local din domeniul construcțiilor eficiente energetic, ce va avea loc în premieră la București, între 14-16 iunie 2024.
Care sunt elementele esențiale în proiectarea unei case nZEB pentru a asigura eficiența energetică și sustenabilitatea construcției?
Este esențial să ținem cont, și nu doar în proiectare, ci și în execuție, de principiile clădirilor nZEB și Pasive. O casă eficientă energetic trebuie să dispună de termoizolare continuă, să nu aibă punți termice, să fie etanșă la aer, să fie dotată cu tâmplării performante și să aibă sistem de ventilație cu recuperare de căldură.
Ce tipuri de materiale de construcție sunt preferate pentru realizarea unei case nZEB și cum contribuie acestea la performanțele energetice ale clădirii?
Aș vorbi mai degrabă despre sistemul constructiv, care nu poate fi privit axiomatic atunci când îți dorești o casă performantă energetic. Poți să o construiești pe oricare dintre sisteme - zidărie, metal sau lemn - însă cu atenție, în proiectare și execuție, la fiecare strat al casei.
Fiecare sistem constructiv are avantajele și provocările lui și este important ca materialele alese să fie compatibile cu acesta. De exemplu, nu putem folosi polistirenul ca termoizolație la o casă din lemn, pentru că acest material nu este permeabil la vapori - adică lemnul, în ceva timp, va mucegăi.
Cum influențează designul arhitectural și orientarea unei case nZEB eficiența energetică și confortul locatarilor?
Este important să îți orientezi casa după soare, pentru că în sezonul rece beneficiezi de energie gratuită. Problema e că și vara primești energie de la soare, însă nevoia ta este de umbră, așa că proiectantul trebuie să îți gândească sisteme de umbrire, amenajări peisagistice sau chiar detalii arhitecturale (tradiționala prispă) care să îți aducă umbră.
Dacă ne referim strict la conceptul arhitectural, cu cât casa este mai compactă, ea va pierde mai puțină energie. Cu cât îi adaugi elemente, precum console, fațade vitrate și, în general, volumetrie mai complexă, provocările în proiectare și execuție se vor multiplica și va fi mai dificil să te bucuri de rezultatul final pe care îl aștepți. Nu descurajez creativitatea, însă orice beneficiar trebuie să se asigure că are un proiectant și o echipă de execuție capabilă să ducă un proiect complex.
Care sunt diferențele majore între tehnologiile de construcție tradiționale și cele utilizate pentru realizarea caselor nZEB?
Tehnologiile și materialele sunt cam aceleași. Diferă grosimea stratului de termoizolație, necesitatea de a termoizola toate elementele casei și atenția mai mare în execuție care este necesară. De exemplu, degeaba cumperi cea mai performantă fereastră, dacă montajul nu este pe măsură.
Ce rol joacă izolarea termică și ventilarea mecanică controlată în performanța energetică a unei case nZEB?
Izolarea termică este esențială pentru păstrarea căldurii captate sau produse de către casă, în ideea în care casa trebuie să fie ca un termos. Sistemul de ventilație cu recuperare de căldură aduce aer proaspăt din exterior, în timp ce scoate aerul viciat, iar în acest proces în centrala de ventilație aerul viciat îl încălzește pe cel rece de afară. Astfel, avem aer proaspăt în casă mereu, fără să fie nevoie să deschidem fereastra, aspect extrem de util în conservarea căldurii pe timp de iarnă.
Cum se integrează sursele de energie regenerabilă, cum ar fi panourile solare, în conceptul de casă nZEB și ce avantaje aduc acestea?
Panourile fotovoltaice pot asigura o parte din necesarul de energie al casei, alimentând pompa de căldură, sistemul de ventilație sau alte echipamente care consumă energie electrică. Avantajul important este că o casă nZEB nu are nevoie de gaz, pentru că consumul de energie este mai mic, mai ales datorită surselor alternative de energie.
Puteți descrie câteva exemple de proiecte de case nZEB de succes din România și ce le face să fie modele demne de urmat?
Dau exemplul casei Baltagi, probabil cea mai documentată pe canalul meu de YouTube dintre casele pasive pe care le-am proiectat. Sunt multe episoade faine și bune de urmărit despre ce înseamnă să ai o casă pasivă și, mai ales, să te implici activ în construcția ei - așa cum a făcut Vlad Baltagi, beneficiarul.
Care sunt pașii necesari pentru a obține certificarea nZEB pentru o construcție și ce implicații are această certificare asupra valorii proprietății?
În cazul caselor pasive, efortul este destul de simplu. Iei legătura cu Institutul de Case Pasive din Germania și urmezi procesul de certificare. La final, primești un certificat care atestă standardul de casă pasivă al imobilului tău.
Pentru construcțiile nZEB, trebuie să chemi un auditor energetic care îți va expertiza casa cu unelte de termoscanare dedicate. La finalul procesului, documentația eliberată de auditor va arăta dacă imobilul tău atinge coeficienții de eficiență energetică necesari standardului nZEB.
În ambele cazuri, este lesne de înțeles că valoarea proprietății crește, pentru că e ca și cum am compara un smartphone entry-level cu ultimul model de flagship.
Cum poate fi abordată renovarea clădirilor existente pentru a le aduce la standardele nZEB și care sunt provocările asociate acestui proces?
Procesul, din nou, pare simplu. Auditorul energetic expertizează clădirea, apoi se face proiectul de reabilitare. După ce vezi proiectul, atunci încep provocările. De exemplu, într-un proces de reabilitare beneficiarul s-ar putea să fie nevoit să accepte că unele probleme vor rămâne nerezolvate. De exemplu, o casă nZEB are termoizolație continuă, inclusiv la nivel de fundație. Dacă casa existentă nu are fundația termoizolată, acest lucru nu se mai poate face în reabilitare. Și poate cel mai important, pot fi cazuri în care este mai rentabil să demolezi și să reconstruiești casa, decât să o reabilitezi.
Ce inovații recente în domeniul construcțiilor eficiente energetic vedeți ca fiind cele mai promițătoare pentru viitorul standardelor nZEB?
Tâmplăriile devin din ce în ce mai performante, mai ales pe partea de vitraj cu sticlă vidată, care oferă un nivel de performanță energetică mult mai mare. La fel și în zona de instalații, unde toate sistemele și echipamentele (ventilație, pompe de căldură etc) devin mai eficiente și mai accesibile dpdv. cost. O pompă de căldură sau un sistem de ventilație a ajuns să coste, astăzi, cât un smartphone performant, iar înainte aveau costuri destul de prohibitive.
În ce mod influențează nZEB Expo dezvoltarea pieței materialelor și tehnologiilor pentru construcțiile eficiente energetic în România?
Organizăm acest eveniment din 2022 și putem exemplifica feedback-ul primit de la unii dintre expozanții din zona de tâmplării care, după terminarea ediției trecute, a văzut creșteri semnificative (menținute până în ziua de astăzi) pe categoria de profile performante din portofoliul său. Și exemplele pot continua. Evenimentul nostru creează awareness, aduce cei mai relevanți specialiști din domeniul construcțiilor și oferă know-how integrat despre cum se construiește eficient energetic.
Ce soluții de finanțare sau subvenții sunt disponibile pentru persoanele care doresc să construiască sau să renoveze locuințe la standardele nZEB în România?
Spre deosebire de țări precum Germania sau Italia, oferta din țara noastră este, momentan, limitată.
Cum colaborează nZEB Expo cu producătorii de materiale de construcții pentru a promova inovațiile și tehnologiile eficiente energetic?
Din cei peste 120 de expozanți care vor veni la București, peste jumătate dintre ei au venit la fiecare dintre cele două ediții anterioare. Acest lucru se întâmplă din două motive:
- ne împărtășesc viziunea, și anume dorința de a schimba modul în care se construiește în România, prin accelerarea tranziției către clădiri eficiente energetic
- le oferim toate condițiile să interacționeze cu publicul pe care l-am format în ultimii cinci ani, de peste 100.000 de oameni cuantificați în mediul online.
Cum pot profesioniștii din domeniul construcțiilor – arhitecți, ingineri, constructori – să își actualizeze cunoștințele și competențele pentru a proiecta și construi la standarde nZEB?
Pot merge constant la conferințe / evenimente, pot urma programe de formare și dezvoltare profesională (exemplificând aici programele adresate proiectanților, dar și beneficiarilor pe care le derulez la Academia Șoflete sau programele organizate de Ordinul Arhitecților din România) sau, după caz, pot participa la cursuri de specialitate în străinătate, în țările unde fenomenul nZEB și cel de Casă Pasivă este mai dezvoltat decât la noi.