Cum se instalează un sistem de compartimentare cu uși glisante?
După o perioadă mai îndelungată de utilizare a locuinței personale, mulți proprietari își doresc adesea să schimbe aspectul estetic și funcțional al camerelor și chiar să își modernizeze radical căminul. Un asemenea proiect se poate face prin dărâmarea unor pereți care nu sunt de rezistență sau, dacă este vorba de spații mult prea generoase, chiar prin instalarea unor pereți despărțitori interni ficși sau glisanți.
În funcție de structura imobilului și de modernizarea dorită (care poate include compartimentari cu sisteme culisante) se poate ridica un perete de separare. În cazul în care există un perete de rezistență care nu poate fi demolat, o altă soluție constă în includerea de uși glisante ascunse în interiorul acestuia sau care pur și simplu va aluneca pe lângă perete (dacă e posibil). Rom Decor te poate ajuta cu mult profesionalism în această privință.
Sistem glisant ori sistem culisant?
Mulți proprietari continuă să se întrebe care este diferența dintre termenii „culisant” și ”glisant”. Termenii de “culisant” sau “glisant” sunt sinonimi și se referă la capacitatea de alunecare a unui element arhitectural. În cazul de față, o ușă / un panou alunecă cu ajutorul rolelor montate pe o șină fixată de podea, tavan sau perete.
Partiții culisante de separare
O partiție glisantă este o idee foarte bună mai ales pentru locuințele greșit compartimentate sau de dimensiuni reduse. Spre exemplu, o ușă glisantă economisește spațiul în orice încăpere. Din acest motiv, găsim și la noi în țară tot mai des astfel de uși culisante instalate în spații rezidențiale, nu doar în birouri și spații industriale, cum se întâmpla prioritar în trecut.
Partițiile interioare glisante sunt mai nou un atribut indispensabil interioarelor ultramoderne. Cu ajutorul lor, problema compartimentării în cameră este de cele mai multe ori rezolvată. În plus, astfel de uși îndeplinesc perfect și o funcție de izolare. Previn, spre exemplu, răspândirea mirosurilor dacă separă bucătăria de living.
Pereții despărțitori interiori culisanți sunt adesea folosiți pentru a delimita spațiul dintre camera de zi și bucătărie, living și hol.
Pentru astfel de compartimentări, sarcina arhitectului este de a alege cea mai potrivită partiție posibilă, una care să fuzioneze cât mai bine cu spațiul respectiv, cu elementele de decor și să nu atragă neapărat atenția asupra sa. Pereții despărțitori transparenți din sticlă cu profile din aluminiu negru se încadrează perfect într-un astfel de proiect, punând în valoare stilul modern, scandinav cu tendințe industriale, minimaliste.
Ușile glisante pentru o locuință pot fi clasificate în două categorii:
● uși care intră în perete la deschidere (ascunse);
● uși care alunecă de-a lungul peretelui la deschidere.
În funcție de tipul de construcție (prindere), ușile glisante interioare mai pot fi:
1. Pe suport inferior fixat pe podea. Aceste uși alunecă de-a lungul unei șine inferioare aflată la baza pardoselei. Întreaga greutate este distribuită pe rolele inferioare. Acest tip de structură este utilizat în acele locuri în care nu este posibilă ancorarea de tavan sau pe altă structură de susținere suspendată. Șina inferioară a sistemului de alunecare este fixată pe podea sau instalată în structura podelei.
2. Pe suport suspendat, fixat în plafon. Aceste uși culisante rulează de-a lungul șinei superioare, care trebuie fixată ferm pe structura de susținere a plafonului (beton, grinzi metalice etc.). Acest tip de design necesită adesea mai multă atenție în timpul lucrărilor de renovare. Este important să se prevadă în prealabil o nișă în tavan, sub șina superioară, dacă tavanul este planificat să fie acoperit cu plăci de gips-carton sau alte tipuri de plafoane false. Ideea este că șina inferioară lipsește, iar cea superioară este pe cât posibil ascunsă în tavan.
3. Pe suport suspendat, fixat pe perete. Acestea sunt aceleași uși suspendate, doar că sunt atașate la perete. Șina inferioară lipsește, iar șina peretelui superior este camuflată cu gips-carton sau acoperită cu un profil decorativ din aluminiu.
Intră pe www.rom-decor.ro, dacă vrei să afli mai multe despre soluțiile în trend prin care îți poți moderniza locuința!