Cum se izolează corect mansarda cu spumă poliuretanică
Spumele pentru izolare termică prin pulverizare se împart în două tipuri după structură:
- Spumă cu celule închise – recomandată mai ales pentru izolarea sălilor industriale, depozitelor, depozitelor produselor alimentare, camerelor de maturare, frigorifice etc.
- Spumă cu celule deschise – are o densitate mai mică decât spuma cu celule închise și un coeficient mai mare de conducere de căldură λ (se izolează mai rău termic), dar are un alt avantaj important – vaporii de apă permeabili (după utilizarea acesteia bariera respiră). Spuma cu celule deschise îmbunătățește semnificativ izolarea fonică a septului. Este utilizat pentru izolarea mansardelor, plafoanelor și pereților din clădirile rezidențiale.
Avantajele izolării mansardei cu spumă poliuretanică
Utilizarea spumei poliuretanice pentru izolare nu are consecințe asupra sănătății pentru gospodărie. Spuma poliuretanică este sigură și nu emite substanțe toxice și mirosuri străine.
– Clienții care văd pentru prima dată echipa cu aplicatorul sunt surprinși de faptul că angajatul poartă un costum de specialitate și o mască de oxigen. Îmbrăcămintea de protecție este folosită însă nu pentru că, de exemplu, fumurile de spumă sunt otrăvitoare, ci pentru siguranța angajaților. Dacă o bucată de spumă, care după un timp își mărește volumul de mai multe ori, îi ajunge în nas sau în gât, probabil s-ar sufoca.
Spuma poliuretanică permite, de asemenea, un progres rapid al muncii, iar o echipă eficientă este capabilă să izoleze mansarda câteva sute de metri într-o singură zi. Pulverizarea spumei poliuretanice este folosită în special în clădirile vechi. Datorită proprietăților sale, nu permite dezvoltarea mucegaiului și a ciupercilor, ceea ce este deosebit de important în acest tip de clădiri, pe lângă faptul că este ușoară, nu ocupă mult spațiu.
În plus, spuma poliuretanică exclude formarea condensului și, deoarece umple strâns toate spațiile, nu există goluri termice în apartamente izolate cu spumă. Spuma este folosită pe scară largă – poate fi folosită pe structuri din oțel și lemn. Dar proprietarii de case o apreciază în primul rând pentru proprietățile sale excelente de izolare termică, mai bune decât cele obținute după ce au folosit, de exemplu, lână minerală populară.
În plus, odată folosită, spuma nu se mișcă, spre deosebire de vată minerală, deci nu există riscul ca după câțiva ani de utilizare să își piardă valoarea. Datorită aplicării sale, sunt posibile economii uriașe în încălzirea camerei, ajungând – în funcție de obiect – până la 50% din costurile anterioare.
Cum se aplică spuma poliuretanica
Aplicarea spumei poliuretanice pare a fi o operație destul de simplă și este, de fapt, atunci când sunt implicați contractanți cu experiență. Acesta constă în pulverizarea spumei cu un agregat special, care sub presiune îl va trage spre elementul izolat. Spuma se extinde de peste o sută de ori imediat și se răcește foarte repede.
După pregătirea locului care urmează să fie izolat (curățare, uscare), sunt instalate ancore, care vor fi folosite pentru a atârna gips-carton, care va fi instalat după plasarea spumei. Deschiderile ferestrei trebuie să fie asigurate și cu folie.
Lucrarea progresează rapid, spuma poate fi aplicată direct pe cofraj sau pe membrană. Spuma crește rapid, creând un strat strâns. Dușul în sine se rulează de jos în sus, începe cu căpriori. Apoi, trebuie să etanșați în jurul conductelor de ventilație și ferestre.
– Este important să pregătiți substratul pentru izolare prin pulverizare. Pentru lemn, ar trebui să verificați umiditatea acestuia, dacă rezultatul este peste 60%, trebuie să vă abțineți de la izolare. În acest caz, investitorul trebuie să usuce mai întâi, de exemplu, punând surse de caldura în mansardă, pentru ca lucrările să poată începe. În poduri se folosește de obicei spumă cu celule deschise, ceea ce este mai ieftin.
Stratul minim care se aplică elementelor de mansardă este de 15 centimetri, standardul este de 18 centimetri. Dacă nu există suficient spațiu, puteți utiliza spumă cu celule închise, care dobândește caracteristici similare deja la 10 centimetri din grosimea stratului. Datorită proprietăților spumei, nu este necesar să folosești folii permeabile la vapori, deși unii contractori sunt puternic atașați de folie și o oferă clienților. După aplicarea spumei, facem trei straturi, trebuie doar să aplicați rigipsul, care, de asemenea, nu trebuie separat de spumă.
Singurul lucru care i-a rămas investitorului este supravegherea activității echipei care va aplica spuma. Cheia pentru izolarea mansardei este utilizarea spumei, astfel încât să acopere întreaga suprafață necesară. Deosebit de problematice sunt tâmplăria ferestrei, care trebuie asigurată corect înainte de începerea lucrărilor.
Costurile izolării spumei – un factor important