Spuma poliuretanică versus vata minerală – un duel pro și contra
Astăzi, un grup de susținători câștigă teren până acum necunoscut pe piața romanească – termoizolarea cu spumă poliuretanică sub formă de panouri sau prin pulverizare. Și deci problema s-a complicat – un câștigator clar nu este ușor de determinat. Cu toate acestea, deoarece acoperișul trebuie izolat, trebuie să alegeți una dintre aceste două soluții. Merită să aflați care sunt parerile pro și contra atât pentru vată, cât și pentru spuma poliuretanică.
Spumă sau vată – coeficient de conductibilitate termică lambda
Să începem cu coeficientul de transfer de căldură lambda (λ). Pe această bază, proiectantul clădirii determină grosimea izolației, ceea ce se traduce în costul izolării în sine, dar și cât spațiu poate fi gestionat mansarda. Cu cât este mai mic, cu atât stratul de izolare este mai subțire pentru a asigura o rezistență termică adecvată a peretelui despărțitor și a reduce consumul de energie.
Atunci când comparăm coeficienții lambda cu produsele diferiților producători de izolație, în cazul vatei minerale putem avea valori apropiate de 0,038 W / (m · K). Valori similare sunt obținute și pentru spuma poliuretanica cu celule deschise. Acest soi mai ușor și mai flexibil este cel mai adesea utilizat la mansarde. Și totuși, în ciuda parametrilor similari, spuma câștigă lupta pentru izolarea termică datorită modului în care este aplicată. Spre deosebire de rolele din vata greu de fixat, spuma poate fi introdusă chiar și în cel mai mic spațiu, aderă bine la suprafata și nu există goluri de montaj. Datorită acestor avantaje, un strat de spumă de aceeași grosime ca stratul de vată va asigura economii de energie mult mai mari . Prin urmare, luând în considerare coeficientul de conducere a căldurii lambda și duelul spumei cu a vatei minerale, în acest sens este mai bine să folosiți spumă pentru a izola mansarda.
Termoizolarea mansardei cu spumă poliuretanică sau vată, adică protecție împotriva incendiilor
Unul dintre avantajele vatei este rezistența sa la temperaturi foarte ridicate, atingând chiar și 800-1000 de grade. Vata nu va răspândi focul, ci va ajuta și la protejarea părților sensibile ale structurii de flăcări. Prin urmare, se recomandă utilizarea în clădiri înalte și din lemn. Proprietățile spumei sunt mult mai modeste, deși se dovedește a fi mult mai sigura decât polistirenul expandat, care emite gaze toxice în timpul unui incendiu. Așadar, dacă vă gândiți cel mai mult la acest factor și comparați dacă să alegeți spumă sau vată care să izoleze mansarda, merită să fiți atenți la vată.
Spumă sau vată? Când vine vorba de rezistenta la umiditate, spuma castiga o medalie
Atât spuma poliuretanică, cât și vata minerală sunt clasificate ca materiale permeabile la vapori. Acesta este un avantaj considerabil – izolarea din material permeabil la vapori va proteja clădirea împotriva multor pericole care sunt asociate cu acumularea de umiditate pe suprafața peretilor. Cu toate acestea, spuma poliuretanică are un avantaj important față de vată – deși este permeabilă la umiditate, nu are tendința de a se înmuia în apă și nu își pierde proprietățile izolatoare sub influența sa.
Termoizolație mansardă cu vată sau spumă poliuretanică – greutatea lor și ce rezultă din aceasta
Vata minerală este un material care cântărește. Prin urmare, este dificil de instalat și este o sarcină considerabilă asupra structurii. Acest lucru va fi complet diferit cu spuma, mai ales în versiunea cu celule deschise, care este una dintre cele mai ușoare forme de izolare . Cu toate acestea, greutatea are și partea sa bună: asigură o izolare fonică excelentă, protejând mai ales de zgomotul exterior. Vata minerală este utilizată în acest sens chiar și în cele mai solicitante locații, cum ar fi studiourile de înregistrare. În ciuda greutății ușoare, spuma poate îmbunătăți de asemenea semnificativ condițiile acustice pentru aplicații tipice si cu siguranță nu va dezamăgi.
Spumă sau vată – izolație vs. sănătate | Vata bazaltică vs Polistiren
De menționat este și problema siguranței pentru sănătate. Vata minerală este cunoscută pentru tendința sa de a lasa praf – mai ales în timpul asamblării. Prin urmare, trebuie să se ia măsuri de siguranță la aplicarea acesteia: folosind ochelari speciali și haine de protecție. Compoziția chimică a fibrei de liant de legare a fost odată un motiv de îngrijorare, cu toate acestea, după cum afirmă specialiștii, cantitatea sa pe unitatea de volum de material este neglijabilă și nu poate fi menționată posibilitatea otrăvirii. La rândul său, spuma poliuretanică este recomandată în special celor care suferă de alergii respiratorii din cauza lipsei prafului – este folosită chiar și pentru producerea de saltele antialergice!
După cum puteți vedea, alegerea intre vata minerală și spuma poliuretanică nu este ușoară. Un proiectant bun poate totuși să profite de fiecare dintre ele, neutralizând în același timp dezavantajele acestora. Este important să fim conștienți de ele și să fim capabili să le abordăm cu pricepere.