Cum se montează încălzirea prin pardoseală și care sunt costurile
Montarea incalzirii prin pardosela
- Se stabileste spatiul in care se va monta incalzirea, precum si traseul pentru conducte
- Se stabilesc cotele de inaltime aferente usilor si ferestrelor in functie de inaltimea camerei cu pana la 10-15 cm (in cazul locuintelor noi)
- Se monteaza cutia pentru distribuitor
- Pe rand, se monteaza elementele necesare sistemului de incalzire:
1. Izolatia, care poate fi:
- panou cu nuturi (pe care noi o recomandam)
- polistiren + folie Tacker (varianta economica)
- panou cu nuturi pentru sistem redus (folosit la renovari)
2. Banda perimetrala
3. Dupa care se traseaza circuitele cu teava PEXa
4. Plasa armare
- Ultimul pas consta in turnarea sapei, iar aici trebuie avut in vedere ca aceasta sa aiba o grosime de 4-5 centimetri, insa nu trebuie sa depaseasca 7 centimetri grosime, deoarece o sapa supra-dimensionata face ca timpul de incalzire sa creasca. Este obligatoriu sa folosim aditiv termofluidizant pentru sapa.
Uitandu-ne la aspectele mai tehnice, sunt 4 componente principale pe care trebuie sa le luati in calcul cand achizitionati un astfel de sistem:
- circuitul de incalzire
- centrala termica (pe gaz, lemne sau electrica)
- kitul de incalzire prin pardoseala
- automatizarea incalzirii prin pardoseala, un element de nelipsit, care asigura usurinta si confort din punctul de vedere al gestionarii temperaturii, dar si economie la factura.
Costuri incalzire prin pardoseala
- Cel mai mare cost il reprezinta investia initiala, tocmai de aceea unele persoane ezita sa investeasca intr-un sistem de genul acesta. Insa, pe termen lung, recuperea investitiei reprezinta unul dintre principalele avantaje. Consumul scade, facturile fiind vizbil mai mici, undeva intre 15% si 40%.
- Cat despre durata propriu-zisa de recuperare a investitiei initiale, este greu de estimat o durata, deoarece depinde de suprafata totala pe care s-a instalat incalzirea, de materialele folosite si de finisaje.
- O alta intrebare frecventa este legata de manopera si de pretul materialelor. Este gresit sa vorbim de preturi calculare la metru patrat. Fiecare instalatie, respectiv lucrare este diferita si trebuie calculata in parte de catre un profesionist.
Acum ca ati adunat informatii esentiale, va puteti planifica bugetul pentru noul proiect. Va dorim spor la treaba si va stam la dispozitie, indiferent de locatie, pentru intrebari si comenzi.