Cum se montează un hidrofor?
Atunci când o locuință nu este sau nu poate fi racordat la rețeaua de alimentare cu apă, una dintre cele mai bune soluții este folosirea unui hidrofor. Hidroforul este un dispozitiv folosit pentru alimentarea cu apă a locuințelor, putând fi utilizat de asemenea și pentru alimentarea sistemelor de irigare pentru grădină. Pentru a putea fi folosit într-un mod cât mai eficient, este nevoie de o instalare corectă a hidroforului, iar despre montajul acestuia discutăm în cele ce urmează.
Cum se poziționează hidroforul?
Primul pas în vederea realizării lucrării de alimentare cu apă este să alegi un hidrofor potrivit pentru nevoile tale. Poți alege un hidrofor de pe Doraly.ro deoarece aici vei găsi mai multe modele care te pot ajuta să te bucuri de confort și utilitate chiar și fără a plăti prețuri exorbitante pentru aceste produse.
Hidroforul este un dispozitiv pentru a cărui alegere trebuie să iei în calcul distanța față de punctul de alimentare, înălțimea de refulare, adâncimea maximă admisă, debitul, presiunea și capacitatea vasului.
Față de o pompă submersibilă, hidroforul este mai zgomotos, iar acest lucru înseamnă că amplasarea va trebui să nu fie făcută în interiorul locuințelor. Se recomandă chiar instalarea hidrofoarelor în camere tehnice speciale, pentru a putea permite delimitarea dispozitivului de surse de aprindere sau de alte pericole. Este important ca suprafața pe care va fi poziționat hidroforul să fie betonată, iar hidroforul să fie poziționat deasupra nivelului apei de alimentare.
Zona în care va fi amplasat hidroforul trebuie să fie izolată cu polistiren sau vată minerală, pentru ca hidroforul să nu aibă de suferit ca urmare a diferențelor de temperatură. Este nevoie de găsirea unei soluții optime de poziționare a hidroforului, astfel încât acesta să fie și aproape de sursa de apă, dar și în proximitatea locuinței, pentru a putea asigura alimentarea cu apă a casei.
Cum se montează hidroforul?
În mod normal se recomandă ca hidroforul să fie montat de către un specialist, deoarece există câteva aspecte ce pot apărea și pe care doar un profesionist le poate intui. Totuși, dacă decizi să montezi hidroforul în regie proprie atunci tot ce trebuie să faci este să urmezi etapele în mod corect și să folosești sculele necesare: șurubelniță, chei reglabile și bandă pentru izolare.
Este nevoie în primă fază să faci conexiunile pentru piesele hidroforului. Prima dată se conectează sorbul cu capătul furtunului de aspirație, în timp ce celălalt capăt este în apă. Ulterior se face racordarea la pompă, cu ajutorul unui racord. Se poate folosi un teu cu 5 căi pentru fixarea manometrului, presostatului și a robineților de trecere, elemente deosebit de importante pentru măsurarea corectă a presiunii.
După realizarea acestor conexiuni este necesară amorsarea pompei hidroforului, prin alimentarea cu apă a acestuia. Este important ca hidroforul să fie alimentat electric în momentul amorsării pompei. Atunci când apa intră în pompă, după un interval de circa 30-60 secunde pompa se va opri. Oprirea pompei denotă realizarea corectă a amorsării, iar din acest punct vei putea utiliza hidroforul în mod corect, după aerisirea țevilor acestuia.
Un hidrofor este foarte util atunci când nu ai acces la sistemul de alimentare sau atunci când rețeaua nu există. Deși s-ar putea crede că un hidrofor este util doar în zonelele rurale, acesta poate fi folosit la fel de bine în orașe, pentru alimentarea caselor sau blocurilor. De asemenea hidroforul se poate folosi și la nivel industrial, pentru alimentarea a diferite facilități.
Montajul unui hidrofor nu este dificil, însă este nevoie de respectarea etapelor de lucru. De asemenea, pentru o reușită a proiectului poți apela la un specialist în domeniu care să te ajute printr-un montaj corect să te bucuri de avantajele pe care ți le poate oferi un astfel de dispozitiv.