Cum se poate locui într-o casă de doar trei metri lățime
Pentru a reusi sa incapa pe teren, volumul cu doua niveluri al casei Imai este extins la maxim, pe 21m lungime. Este clar ca nu a fost spatiu pentru a se crea holuri, astfel ca interioarele sunt organizate ca o simpla insiruire de camere si functiuni.
Echipa de arhitecti a adaptat proportiile fiecarui spatiu astfel incat sa se potriveasca cu functiunea pe care trebuia sa o indeplineasca in cadrul locuintei. Astfel, zona de zi are o inaltime dubla de nivel, in timp ce zona de dormit a copiilor are o inaltime de doar 1.3m fiind alcatuita din doua paturi suprapuse. „Am adoptat o metoda de creare a locuintei care presupunea reinterpretarea scarii (proportiilor), a luminii naturale si a destinatiei fiecarei camere”.
Parterul este retras, astfel incat se creeaza in fata un spatiu destinat accesului si al unui spatiu de parcare acoperit. Aici, un perete gliseaza pentru a permite intrarea in casa, la nivelul parterului. Bucataria si locul de luat masa ocupa mare parte din parterul casei.
Un spatiu ingust intre zona de zi si dormitorul parintilor a fost amenajat ca zona destinata copiilor. Zona de dormit este ridicata pe un perete si se compune din doua paturi supraetajate, in timp ce pe peretele opus spatii de depozitare si un blat de lucru le ofera copiilor un loc in care pot studia si isi pot face temele. O serie de perforatii de forme patrate au fost pozitionate aleatoriu pe peretele cu paturile, astfel incat copiii sa poate beneficia de lumina naturala.
Potrivit celor declarate de arhitecti, functiunile camerelor se pot schimba intre ele. „Amenajarea spatiului este neutra, poti sa dormi, sa servesti masa sau sa te relaxezi oriunde doresti. De exmplu, familia poate considera ca este mai placut sa serveasca masa in gradina interioara decat in locul pe care noi l-am creat pentru aceasta activitate”.
Mai multe informatii gasiti pe www.dezeen.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa