Cum și ce corpuri de iluminat să alegi
Alegerea corpurilor potrivite nu este deloc usoara mai ales daca ne gandim ca trebuie sa tinem cont de cativa factori importanti inainte de asta. Tema amenajarii locuintei tale, cantitatea de lumina dorita sau elementele de design din locuinta sunt doar cateva dintre detaliile pe care trebuie sa le iei in calcul inainte sa achizitionezi modelul care iti place.
Cum si ce corpuri de iluminat sa alegi
Iluminatul general, iluminatul directionat sau punctual, iluminatul folosit pentru a diminua contrastele, toate fac parte din iluminatul artificial de care ai nevoie in casa.
Iluminatul punctual sau directionat este iluminatul de care ai nevoie pentru a-ti putea desfasura anumite activitati precise. De exemplu, zona dintre blatul de bucatarie si corpurile de mobilier suspendate este zona in care ai nevoie de un iluminat punctual, pe langa restul corpurilor alese pentru bucatarie. Aici pregatesti si prepari alimentele, speli vasele si tocmai din acest motiv ai nevoie de o lumina in plus, fixata pe actiunea pe care o desfasori. Indicat in acest caz este o banda LED ori un neon prins si fixat de corpurile de mobilier suspendate.
Asa cum iti amenajezi casa, in functie de utilitatea camerei, din acelasi punct trebuie sa gandesti si care sunt corpurile de iluminat potrivite. O lustra, un candelabru sau o plafoniera sunt corpuri de iluminat care se monteaza pe tavan pentru a oferi o lumina generala si centrala. In functie de camera aleasa, poti alege unul dintre cele trei corpuri.
Candelabrul este un corp de iluminat mai mare decat o plafoniera sau o lustra si tocmai din acest motiv este indicat sa fie montat intr-un spatiu mare si inalt precum un living.
Lustrele sunt versatile si se potrivesc foarte usor in orice fel de dormitor, in camera copilului sau chiar in bucatarie, daca designul iti permite. Iar plafonierele sunt mai potrivite pentru baie si hol.
Spoturile incastrate in plafon sunt si ele indicate pentru o lumina generala. Nu este un fel de lumina care poate fi deranjanta pentru un spatiu precum living ori baie. Asigura lumina de care poti avea nevoie intr-o incapere. Vei gasi lustre, spoturi, candelabre, veioze, lampadare si alte corpuri de iluminat sub diferite forme, culori si dimensiuni.
Dimensiunea corpurilor de iluminat este si ea data de dimensiunea incaperii in care sunt montate. Este evident ca nu poti monta o lustra mica intr-un dormitor imens pentru ca atunci lumina nu poate face fata intregului spatiu si nu te poti bucura de o lumina generala. La fel cum nu poti monta nici o lustra ori o plafoniera mare intr-un dormitor mult prea mic. In primul rand, din punct de vedere estetic, corpul de iluminat nu va arata foarte bine, indiferent de modelul acestuia, iar din punct de vedere al utilitatii acestuia, lumina va fi mult prea puternica.
Volumul din incapere dat de mobila si accesorizare in unele situatii poate lasa impresia unui spatiu aglomerat, iar un corp de iluminat care ar accentua acest aspect nu ar fi indicat. Un model de abajur simplu, dintr-o singura culoare si de preferat una deschisa, poate salva aglomeratia vizuala din camera.
Din ce material sa fie corpurile de iluminat
Lemn, metal, hartie, plastic, sticla sau orice alte combinatii de materiale, toate sunt indicate, dar atunci cand ai in vedere urmatoarele aspect importante: stilul de amenajare din camera si calitatea produsului.
Calitatea produsului este importanta atat vizual, din punct de vedere estetic, cat si din punct de vedere al durabilitatii si rezistentei. Nimeni nu isi doreste sa plateasca multi bani pentru o lustra care nu este facuta din materiale calitative, iar in timp sa fie nevoit sa o inlocuiasca.
Stilul de amenajare este factorul principal de care trebuie sa tii cont. Tocmai din acest motiv de multe ori este indicat sa achizitionezi corpurile de iluminat dupa ce te-ai decis cu mobilierul si accesorizarea. Nu poti alege un model de lustra din lemn intr-o incapere in care alte elemente sunt cele predominante. Finisajul, forma sau culoarea sunt detalii pe care trebuie sa le analizezi si sa le iei in calcul impreuna cu restul amenajarii interioare.
Functionalitatea si consumul corpurilor de iluminat. Aici ne referim la numarul de becuri, tipul de soclu, puterea totala, reglarea intensitatii, reglarea, inaltimii, toate aceste informatii trebuie sa le cunosti inainte de montarea finala.
Cum poate iesi in evidenta o incapere cu ajutorul corpurilor de iluminat
Sa nu iti fie teama sa folosesti mai multe corpuri de iluminat intr-o singura incapere. Tuburile fluorescente amplasate sub dulapurile suspendate ofera o lumina pe o suprafata mai mare, dar scot in evidenta si piesele de mobilier suspendate. La fel si spoturile care pot fi suspendate deasupra usilor dulapurilor suspendate, scot in evidenta mobilierul si ofera o lumina ambientala in plus.
Adauga lumina si in interiorul vitrinelor din sticla. Daca ai dulapuri suspendate care au si sticla, o lumina in interiorul acestora nu face decat sa scoata in evidenta frumusetea mobilierului.
Nu uita nici de corpurile de iluminat independente cum ar fi veioza, lampa sau lampadar. Sunt corpuri de iluminat practice si usor de folosit si ca accesorii. Sunt de ajutor aproape in orice camera, pot fi montate oriunde si se pot muta foarte usor atunci cand iti doresti. Lampile si veiozele au dimensiuni mai mici si pot fi asezate pe diferite piese de mobilier cum ar fi noptiere, comode sau masute de cafea. Iar lampadarele sunt corpuri de ilumint mai mari care ofera mai multa lumina decat o lampa sau veioza, nu au nevoie de un alt obiect de mobilier pentru sustinere, acestea pot fi asezate oriunde pe podea.