Cum transformi radiatorul într-o parte integrantă a amenajării
Radiatoarele reprezinta o necesitate in orice locuinta; sunt un element practic, fara de care un trai confortabil pentru perioada rece a anului nu ar putea exista. Insa nu putem sa nu recunoastem faptul ca aceasta componenta a instalatiei de caldura nu are valente ridicate din punct de vedere estetic, ba mai mult, uneori se intampla radiatorul sa fie “ca nuca in perete” pentru restul amenajarii.
Sa fim sinceri, o amenajare armonioasa si echilibrata nu include elementii radiatorului care sar in ochi sub pervazul ferestrei. Fie ca sunt din fonta, din aluminiu sau din otel, radiatoarele se livreaza vopsite din fabrica, si odata alese, cu greu se mai pot face modificari. Retineti insa ca exista si radiatoare decorative, menite sa fie un adaos estetic in amenajare, sau chiar un element de decor. Modelele in care acestea se prezinta pot fi atat de spectaculoase incat sa va fie greu sa le recunoasteti drept radiatoare, ci sa credeti mai degraba ca sunt decoratiuni ce pun in evidenta stilul de amenajare.
Cat despre radiatoarele din fonta, daca dumneavoastra nu ati adus o schimbare, acestea sunt omniprezente in in apartamentele de la bloc. Modelele nu sunt foarte variate, iar culoarea cea mai des intalnita este albul. Va propunem patru metode prin care puteti incadra radiatorul din fonta in amenajare, fara compromisuri:
Vopsiti-l
Inainte de a va grabi sa le ascundeti sub o perdea, puteti incerca sa modificati culoarea radiatoarelor dumneavoastra. Vor iesi intr-adevar mai mult in evidenta, insa daca alegeti o culoare (sau chiar un model) care sa va faca sa va simtiti confortabil, atunci nu aveti nimic de pierdut din a incerca aceasta abordare. Fie ca alegeti o vopsea la bidon, fie ca achizitionati vopsea spray, principalul lucru pe care trebuie sa il aveti in vedere este rezistenta vopselei la incalzire si temperaturile ridicate ale suprafetei pe care a fost aplicata. Nu uitati de asemenea nici sa smirgheluiti suprafata radiatorului inainte de a ii schimba culoarea. Daca simtiti ca amenajarea are nevoie de un accent viu de culoare, puteti vopsi radiatorul intr-o nuanta aprinsa, precum portocaliul. Daca pe de alta parte, va doriti ca acesta sa fie doar o completare a celorlaltor elemente din amenajare, vopsiti-l intr-una dintre culorile cel mai des folosite in interiorul incaperii.
Folositi-l cu alt scop
Partea superioara a radiatorului poate deveni locul ideal pentru amenajarea unui raft incastrat! Acesta cu siguranta va deveni folositor in momentele cand simtiti ca este nevoie de spatii de depozitare suplimentare. Puteti achizitiona rafturi prefabricate pe care apoi se le atasati deasupra radiatorului, sau puteti dumneavoastra alege o bucata de lemn sau de piatra, marmura sau caramida pe care sa o montati ca raft. Dintre acestea lemnul reprezinta materialul cel mai pretentios, deoarece se poate deteriora la contactul cu caldura emanata de radiator.
Decorati-l
Pentru perioada anului in care nu il folositi, radiatorul de fonta poate fi decorat si chiar transformat intr-un element ce completeaza frumos amenajarea, fara a iesi prea mult in evidenta. Fotografia de mai jos prezinta aceasta optiune, putandu-se observa cum telefonul vechi si ceasul inramat ce decoreaza radiatorul, alaturi de celelalte decoratiuni ale holului, evidentiaza stilul vintage care defineste amenajarea.
Ascundeti-l
Daca celelalte optiuni nu v-au satisfacut gusturile, iar radiatorul reprezinta in continuare un element greu de incadrat in amenajare, nu va ramane decat sa il ascundeti sub o masca de radiator. Daca este destul loc sub fereastra dumneavoastra, acestea pot fi transformate si in canapele sau bancute pe care sa va asezati. Este esential insa ca una din laturile mastii de radiator sa fie deschisa, sau sa fie perforata/ gaurita, pentru a permite caldurii sa patrunda in incapere. Iata si cateva sugestii inspirationale:
Dumneavoastra ce ati decis sa faceti cu radiatorul? L-ati ascuns sau l-ati readaptat designului camerei? Asteptam fotografiile in rubrica de mai jos.
Surse foto: www.houzz.com, www.productfind.interiordesign.net, www.archiportale.com, www.design-radiator.hu, www.homedesignhd.net, www.european-web.org, www.perfect-diy-ideas.com, www.canadianhomeworkshop.com, www.pinterest.com, www.flashdecor.livejournal.com.
Redactat de: Claudia Gorunescu