De ce si cum este bine sa iti cureti caloriferele
Pentru ca vara nu folosim caloriferele, acesta este cel mai bun sezon pentru a ne asigura ca iarna urmatoare avem parte de suficienta incalzire.
Inainte de orice altceva, este bine sa faci verificarea caloriferelor din casa si din apartamentul tau. Caloriferele se verifica atat la exterior, cat si la interior: ai grija sa nu aiba fisuri, sa nu aiba urme de rugina vizibile, sa fie bine aerisite si curate. In general, este bine ca verificarea sa fie facuta de un specialist (ex: instalatorul), dar cu putina atentie poti si tu evalua starea caloriferelor tale. Retine ca daca locuiesti intr-un bloc vechi in care au ramas instalate calorifere la fel de vechi, din fonta, este indicat sa le cureti anual pentru a te asigura ca agentul termic poate circula optim. Pe langa caloriferele din locuinta, este obligatoriu sa fie verificate si caloriferele din spatiile comune, precum subsolul si scara blocului.
Este bine de stiut ca spalarea caloriferelor trebuie facuta si de cei care, desi aleg sa isi monteze o centrala termica, pastreaza caloriferele vechi din varii motive. De ce trebuie, deci, sa curatam caloriferele? Fiindca la interior se acumuleaza straturi de calcar si de rugina, de la apa care circula, respectiv de pe conducte. Rugina si calcarul se depun atat pe peretii caloriferului, cat si in partea de jos. In cazul instalatiilor de incalzire, daca acestea sunt colmatate (blocate de reziduurile depuse), coloanele de incalzire trebuie inlocuite doar de personal specializat.
Curatarea caloriferelor nu este, in sine, un proces complicat insa modul in care o faci face diferenta. Caloriferul se demonteaza de la cele doua legaturi cu tevile de intrare si iesire a apei, apoi se scoate afara / se pune in cada si se goleste de orice urma de apa a mai ramas in el. Intoarce caloriferul cu cele doua orificii in sus si toarna apa in el, clatinandu-l pentru a desprinde particulele depuse. Cel mai bine este, totusi, sa folosesti o pompa cu ajutorul careia introduci jeturi de apa sub presiune – daca nu dispui de una, iti sugeram sa apelezi la un profesionist. Repeta de cateva ori operatiunea, apoi umple caloriferul cu solutia chimica de care dispui – deseori vei auzi ca se recomanda solutia de soda caustica, adica aprox. 2 kg de soda la 5 l de apa, pe care o lasi sa actioneze 10-15 minute si apoi clatesti caloriferul. In ciuda popularitatii, e bine de stiut ca metoda de curatare cu soda dauneaza in timp metalului, fiind o substanta puternic coroziva care deterioreaza suprafetele de etansare. Mare atentie, deci, la substantele chimice pe care tu sau specialistul alegeti sa le folositi la curatarea caloriferului: asigura-te ca stii la ce sa te astepti.
Pe langa curatarea clasica, poti de exemplu opta pentru un sistem de curatare magneto-chimica. Desi pretul implementarii unui modul de curatare este mult mai ridicat, rezultatele si economiile se vad in decursul anilor.
Tot in aceasta perioada e bine sa actionezi robinetele de tur si retur: eviti astfel blocarea lor din pricina nefunctionarii. Fa acest lucru periodic si scapa de o grija la iarna. In plus, cei care au un sistem independent de incalzire cu agent termic pot folosi si un inhibitor de coroziune la finalul procesului de spalare / curatare a caloriferelor. Inhibitorii de coroziune sunt substante chimice ce opresc procesele corozive si se gasesc cu usurinta in comert.
La final, concluzionam spunandu-ti ca prin curatarea caloriferelor iti poti spori confortul termic fara a face investitii majore. Eliminarea depunerilor, in special a celor vechi, duce la o sporire semnificativa a eficientei transferului termic.