Cum trebuie sa-mi pregatesc acoperisul pentru iarna
O vorba din popor spune ca “vara sa-ti faci sanie” ceea ce ne arata ca gospodarul va sta tot timpul cu gandul la sezonul ce urmeaza.
Legat de casa noastra, primul lucru la care te gandesti, daca aceasta este, veche este sa-ti renovezi acoperisul pana la inceperea sezonului rece.
Incepi sa-ti analizezi acoperisul casei iar cand acest lucru te depaseste chemi un specialist in acoperisuri sa expertizeze starea constructiei si sa-ti dea solutii pentru renovarea acoperisului casei tale.
Daca este necesara schimbarea invelitorii aceasta se va face pana la venirea sezonului rece, pentru a evita problemele specifice acestui sezon.
Inainte
Dupa
Daca nu este necesara schimbarea invelitorii trebuie sa analizam starea dulgheriei exterioare (pazii lemn, sageac, etc) si daca este cazul sa le reconditionam prin slefuire si vopsire cu un produs pentru finisarea lemnului rezistent la factori climatici externi (noi recomandan Sadolin), de o culoare potrivita cu cea a invelitorii si drenajului.
Inainte de venirea ierni trebuie avut grija sa curatam jgheburile, burlanele, doliile, de frunze, muschi si ramuri rupte.
Daca avem ferestre de mansarda, si pentru prelungirea duratei lor de viata este bine sa respectam normele de intretinere si utilizare a ferestrelor de mansarda indicate de producator:
- pentru o buna protectie a elementelor din lemn se recomanda lacuirea periodica la un interval de 2 - 5 ani functie de conditiile de functionare dupa indicatiile producatorului, si folosind substantele de curatare si lacurile indicate de acesta.
- periodic trebuie indepartate frunzele si alte materiale din jurul ferestrei, si iarna curatata zapada si gheata de pe rama si din jurul ferestrei pentru a asigura drenajul apei de ploaie si celei rezultate de la topirea zapezii.
Pentru toate interventiile pe invelitoare (indiferent de tipul acesteia) se vor folosi, pentru zonele de acces si lucru, folie din plastic (de sera) peste care se vor aplica scanduri (dimensiune 2 x 20 cm) pentru a evita sa calcam direct pe invelitoare - existand pericolul de deformare si implicit de infiltratii.
Este interzisa strapungerea invelitorii pentru montarea diverselor accesorii (panouri solare, suporti antene, sistem paratrasnet, etc) fara asistenta tehnica din partea tehnicianului montator. Pentru toate aceste operatii se vor folosi piese speciale si sisteme de etansare indicate de tehnician, in acest fel se evita pericolul de infiltratii in zonele afectate.
La operatiile efectuate in interiorul mansardei (compartimentari, etc.) trebuie avut grija sa se evite strapungerea foliei anticondens (de difuzie) de pe invelitoare prin folosirea de autofiletante prea lungi din interior catre exterior, care servesc la fixarea scheletului metalic pentru rigips.
In interiorul mansardei locuite este necesara realizarea unei termoizolatii eficiente prin crearea unei perne de aer static sub sarpanta in zona capriorilor, cu vata minerala bazaltica, si obligatoriu folosirea unei bariere de vapori performante si a unor termoizolante in zona de asezare a capriorilor pe cosoroaba, care este zona critica de transfer termic la acoperisul casei dvs.
Daca respecti toate aceste recomandari, sigur iarna va fi o bucurie pentru intrega familie!
Obiectul este ascuns