Cuptorul de gradină, cea mai rentabilă amenajare în grădina ta
Monteaza un cuptor de gradina cu gratar si toate asteptarile iti vor fi indeplinite/un cuptor poate fi piesa de rezistenta a unui astfel de proiect. Vei fi uimit chiar de rentabilitatea investitiei. Ai aici traseul de urmat, direct spre confortul de care ai nevoie.
1. Cuptorul de gradina - o amenajare de gradina estetica si rentabila
Putine alte amenajari de gradina se pot bucura de aprecierea ta in aceeasi masura ca locurile de pregatit si de luat masa. Cuptorul de gradina, alaturi de gratar, merita toata aprecierea, fiind necesar si estetic totodata. Montajul cuptoarelor si al gratarelor de gradina iti permite sa pregatesti masa in aer liber, intr-un decor odihnitor, fara stresul de a indeparta mirosurile de mancare cu hote sofisticate sau deschizand geamurile pentru curent ca sa nu umpli intreaga locuinta de arome pentru mai multe ore.
Iesi din cotidian si mananca in gradina, altfel decat in restul saptamanii, e weekend si ai dreptul sa-l petreci in mod special. Lucreaza in gradina si, cand vine vremea mesei, ofera-ti placerea de a o pregati sanatos si de a o servi si prietenilor intr-o atmosfera vesela.
Daca, pe langa cuptorul cu gratar in gradina, adaugi si mobilierul de gradina corespunzator, vei crea un colt rustic cu o autentica vibratie, un stil care-ti permite sa evadezi din cotidianul industrializat si anost.
Cheltuielile ocazionate de achizitia si montajul cuptorului (ideea de a-l construi singur e buna doar daca te pricepi la astfel de lucrari si ai ajutoare pentru manipularea pieselor grele) se vor amortiza in scurt timp, este suficient sa scazi risipa de timp, disconfortul si stresul cu care te confruntai cand incercai sa iesi la iarba verde si vei fi surprins cat de repede isi scoate banii cuptorul de gradina.
2. Cuptorul de gradina - esential in amenajarea bucatariei exterioare
Cuptoarele sunt amenajari de gradina executate din beton si placate cu piatra decorativa. Aportul lor in amenajarea bucatariei exterioare este esential, in asociere cu gratarele si mobilierul de gradina, contribuie la asigurarea confortului in gradina ta. Aceasta amenajare se prezinta ca o veritabila bucatarie, cu dotari specifice, la care poti adauga electrocasnice precum aragazul sau frigiderul, pentru un transfer spectaculos al bucatariei de interior in gradina.
Cuptorul de gradina are utilizari clasice, cum ar fi prepararea painii de casa, insa este in tendintele actuale folosirea lui pentru a pregati o delicioasa pizza pe vatra sau felurite placinte traditionale. Mancarea gatita, recomandata a fi pregatita la cuptor, cum ar fi sarmalele, se prepara cu usurinta la cuptorul din gradina. Nu exista niciun mod de preparare mai sanatos pentru mancarea gatita in casa decat cel mentionat, iar la instalarea cuptorului este bine sa nu uiti aceasta inteleapta resursa.
3. Cum amenajezi bucataria exterioara (cuptor de gradina, gratar, mobilier)
Amenajarea unei bucatarii exterioare nu este greu de realizat, insa trebuie sa tii cont de cateva lucruri esentiale. Mai intai este bine sa ai in minte ce vrei sa faci, daca poti pune pe hartie un proiect este bine sa faci asta. Stabilirea functiilor bucatariei exterioare va clarifica modul de amplasare a utilitatilor (apa, gaze, curent). Astfel, daca vrei sa ai si un aragaz pe gaze sau electric, ai nevoie ca alimentarea lui cu aceste utilitati sa fie posibila in locul ales. Acest loc trebuie mai intai amenajat, asa ca dupa ce tragi utilitatile (tevi, conductoare) si amenajezi si scurgerile (s-ar putea sa fie nevoie sa asiguri drenajul, asta se face inca din faza incipienta), va fi nevoie sa plachezi suprafata aleasa.
Pregatirea acesteia pleaca de la indepartarea buruienilor si nivelarea pamantului. Aici intervine modul in care doresti sa plachezi zona. Poti aseza placi mari din piatra naturala direct pe pamant. Se sapa zona de placat, apoi se astern un strat de pietris sau/si unul de nisip si se compacteaza. Direct pe acest strat se pot pune placi mari de piatra naturala la distanta mica, se umple suprafata dintre ele cu nisip/pietris pentru a mari stabilitatea. Prin aceasta asezare se asigura un drenaj rapid.
Un exemplu bun este placarea cu placi din granit Rock Star 60x40x4 cm. O alta varianta este montarea placilor pe un pat rigid, care poate fi realizat din pietris si nisip. Pentru a-l executa trebuie sa sapi terenul si sa asterni un strat de 1-2 cm de nisip/pietris, acesta se umezeste si se compacteaza. Se toarna o sapa din ciment peste acest pat. Pe aceasta sapa semi-umeda se asaza placile, apasand usor, astfel incat sa intre putin in suport. Sunt mai multe tipuri de placi pe care le poti folosi, dar se prefera in general cele din granit sau ardezie cu finisaj natur sau fiamat, care au o buna rezistenta la factorii de mediu si trafic.
Se mai foloseste cu bune rezultate piatra poligonala. Dupa amenajarea spatiului se trece la amplasarea cuptorului si a gratarului de gradina, precum si a mobilierului. Cuptorul de gradina este executat cel mai adesea din caramida refractara, beton sau lut. Completul de livrare cuprinde partile componente pe europaleti. Montajul se executa pe o suprafata plana, fixa si stabila, conform instructiunilor, piesele componente fiind prinse una de alta cu adezivi pe baza de ciment. Personalizarea se face prin alegerea pietrei de placat. Aceasta se aleg de obicei dintre piatra poligonala, decorativa sau caramida. Se pot alege insa si alte variante. In combinate cu cuptorul se monteaza gratarul de gradina la care se pot adauga masa si chiuveta de gradina. Mobilierul de gradina completeaza bucataria exterioara pe care ti-ai amenajat-o. In cuptorul si gratarul montate poti folosi lemn sau carbune.
4. Cum intretii amenajarile exterioare de gradina
Intretinerea amenajarilor exterioare de gradina este o operatiune complexa. Amplasarea si functionarea in mediul exterior supune componentele bucatariei exterioare la actiunea factorilor de mediu, care aduc cu ei praf, ploaie acida, pete, cenusa. Curatarea cuptorului de cenusa ramasa si indepartarea acesteia este o operatiune care se executa dupa fiecare folosire. Se folosesc accesorii specifice (vatrai, faras, lopatica) se poate folosi inclusiv un aspirator. Gratarul pe care se prepara carnea trebuie si el curatat de resturi dupa fiecare utilizare. Se folosesc accesorii specifice. Pentru exterior se recomanda tratarea pietrelor cu care se placheaza. In acest mod se evita formarea petelor si creste rezistenta la factorii de mediu abrazivi si corozivi.
Tratamentele implica doua etape: curatarea cu detergenti specializati si impermeabilizarea. Aceste operatiuni se recomanda sa se repete in functie de locul de amplasare a cuptorului la fiecare 2-3 ani. Restul amenajarilor este bine sa fie si ele tratate pentru marirea duratei de viata. PIATRAONLINE sustine amenajarea gradinii prin montarea de cuptoare, gratare si mobilier, produse fiabile (peste 10 ani garantie) si cu livrari oriunde in tara si pe continent. Acestea si multe altele pot fi vazute in pavilionul din Bucuresti, Aleea Teisani 137 A, unde toate visurile tale de amenajare gradina exterioara pot deveni realitate. Vino si asteptarile tale vor fi depasite!