Da viata gradinii cu un bazin decorativ!
Daca mai demult v-am vorbit despre amenajarea piscinelor, astazi este timpul sa privim la o alternativa cu rol strict decorativ, care insa creaza un efect spectaculos si este mai putin costisitoare: bazinul decorativ.
Cand ne gandim la cum putem sa dam viata spatiilor verzi, in general plantarea copacilor si a florilor este primul lucru pe care il luam in considerare. Cu toate acestea, bazinele decorative inveselesc cel mai lesne peisajul atat prin privelistea vie pe care o creaza cat si prin sunet si miros. O oglinda de apa atrage prin faptul ca nu doar infrumuseteaza gradina in care a fost amenajata, ci o si transforma intr-un spatiu linistitor, atat de dorit dupa o zi obositoare si aglomerata. Astfel gradina devine un refugiu binemeritat, in care puteti sa va relaxati si sa va apropiati mai mult de natura prin amenajarea bazinului cu vegetatie lacustra sau chiar cu pesti.
Bazinele decorative pot fi construite avand diferite forme si dimensiuni, pe un singur nivel sau pe nivele decalate pe inaltime, iar finisajele care se pot utiliza sunt in principal piatra naturala, scapitata sau placajele cu piatra rustica sau lemn. Daca doriti sa creati un spatiu care sa incorporeze si un mic ecosistem de flora si fauna, atunci desigur ca va trebui sa luati in considerare masuri de circulatie optima a apei si de filtrare pentru ca aceasta sa poata intretine viata. Haideti asadar sa privim in ansamblu la cateva masuri care necesita atentie inainte de a va apuca de constructie:
1) Locatia
Locul ideal de amenajare al unui bazin decorativ trebuie sa fie intr-o zona in care sa poata patrunde atat lumina, cat si umbra, insa atentie sa nu il pozitionati prea aproape de pomi sau copaci, deoarece radacinile acestora il pot deteriora. Tineti cont de asemenea si de faptul ca pompele de circulatie a apei, filtrele sau alte elemente cum ar fi luminile pentru decoratiuni functioneaza pe baza de curent electric, asadar acesta nu trebuie sa se afle la distanta prea mare de casa. Mai mult, astfel puteti sa il admirati si de la interior.
2) Forma si dimensiunea
Cu cat un bazin decorativ este mai mare, cu atat va fi un mediu de viata mai potrivit pentru pesti si vegetatie, asa ca incercati sa ii acordati dimensiunea maxima pe care spatiul disponibil vi-o permite. In ceea ce priveste forma, cele mai populare iazuri decorative sunt rotunde sau patrate, insa puteti sa le personalizati prin instalarea de fantani sau cascade. Nu uitati sa tineti cont si de cum va fi pozitionat iazul fata de casa atunci cand decideti unde sa amplasati aceste elemente.
3) Amenajarea imprejurimilor bazinului
Aceste elemente pot fi sau nu incluse in planul dumneavoastra de amenajare a bazinului, insa este bine sa nu uitati ca ii vor creste cu siguranta valoarea estetica. Asadar, daca bugetul va permite, puteti aseza mobilier pentru gradina cu scaune sau bancute, si poate chiar construi pergole sau chioscuri de unde sa puteti admira frumusetea iazului decorativ. Retineti de asemenea ca pe timpul iernii, daca nu doriti golirea acestuia, poate fi necesar un sistem de acoperire.
4) Instalatia de apa
Este neaparata nevoie ca sistemul de instalatie de apa pentru acest tip de bazin sa functioneze corect, insa acesta nu trebuie sa fie unul complicat. Minimul de care aveti nevoie este o pompa de circulatie cu tevile aferente, care ajuta atat la reimprospatarea apei bazinului cat si la alimentarea fantanilor sau cascadelor, daca este cazul. In functie si de flora pe care alegeti sa o plantati, filtrele nu reprezinta neaparat o necesitate deoarece bacteriile care se vor inmulti in bazin pot deveni ele insele un filtru natural. Mai mult, unele plante cum ar fi zambilele de apa previn aparitia algelor si ajuta deci la curatirea naturala a apei. Cu toate acestea, primul pas ramane sa alegeti plantele si pestii care vor popula bazinul, iar dupa aceea sa cercetati cum se comporta intr-un mediu asemanator si sa vedeti ce tip de instalatie este necesara.
Amenajarea iazurilor decorative necesita timp de gandire pentru a va asigura ca investiti in ceva de care sa va puteti bucura de-a lungul mai multor ani. Faptul ca flora si fauna sunt o parte componenta a acestora cere mai multa grija, dar ofera si satisfactii mai mari. Asadar, asteptam parerile dumneavoastra referitoare la amenajarile acestor tipuri de bazine!