Gratarul din gradina: alege-l corect si va deveni centrul atractiei!
Gratarele de gradina au fost dintotdeauna centrul de atractie al unei gradini si locul in jurul caruia se aduna familia si prietenii. Din acest motiv, alegerea unui gratar de gradina trebuie sa se faca in cunostinta de cauza si cu mare atentie. Oferta este variata, cu preturi de toate tipurile. Exista, de exemplu, gratare din 2-3 table si o grila din inox care rezista o luna, maxim doua - chiar si ele sunt prezentate drept "gratare de gradina".
Dar nu despre ele vrem sa iti vorbim acum, ci despre acele constructii solide, ce ulterior sunt placate cu piatra naturala, care sunt facute sa iti bucure familia si prietenii si sa declanseze petreceri cat mai mult timp. Exista magazine de bricolaj care includ in oferta lor gratare de gradina, dar trebuie sa recunosti ca majoritatea produselor de acest gen arata ca niste jucarii pentru oameni mari: firave, cu o lipsa evidenta a grijii pentru detalii. Instructiunile unora contin un rand, cat mai jos pe pagina, care spune ca produsul nu este indicat a se folosi cu lemne, ci este destinat doar carbunilor.
Personalul acestor magazine stiu din experienta ca interesul clientilor este sa cumpere un gratar de gradina care sa mearga si pe lemne, caci doar de acolo, din mirosul de lemn ars vine o buna parte din aroma bucatelor astfel preparate. Asa ca vanzatori s-au invatat sa spuna ca gratarul “merge si cu lemne, insa numai dupa cateva ture de carbuni, iar lemnele sa fie mai… moderate”.
Indiferent de “moderatie” a focului, constructia subtire a cupolei va crapa dupa un timp foarte scurt. Si mai este un sfat “prietenesc” pe care il poti primi odata cu achizitionarea unor astfel de produse: sa mai dai din cand in cand un rand de adeziv pe la imbinari, ca sa nu risti dezmembrarea constructiei.
Un alt dezavantaj al acestor gratare - nereusite, ca sa folosim un cuvant bland - este ca inaltimea hornului se adapteaza rareori la marimea cupolei in care are loc arderea. Rezultatul acestei nepotriviri este ca fumul nu va mai lua calea hornului, ci se va indrepta mai mult spre ochii celui care se va ocupa de gratar si spre invitati. Iar petrecerea trebuie sa se mute in casa – in cel mai bun caz - cand, de fapt, scopul a fost ca lumea sa ramana la aer, in gradina, langa bucataria de vara.
Mai adauga la aceste neajunsuri calitatea slaba a impermeabilizantilor sau aplicarea lor defectuoasa asupra acestor gratare, neajuns important ce face ca, in timp, produsul sa se deterioreze din cauza intemperiilor. In fata acestor gratare, care pot atrage printr-un pret mic sau foarte mic, dar care, iata, se dovedesc periculoase, in adevaratul sens al cuvantului, exista alternativa gratarelor construite de fiecare, dupa cum crede de cuviinta, sau comandate unor specialisti.
Recunoastem, am vazut amenajari de gradina care includ niste gratare de gradina absolut fabuloase realizate de echipe specializate, dar si pretul final a fost la fel de “fabulos”. In acest caz, este o eroare sa crezi ca pretul se reduce doar la costul materialelor, ci trebuie sa te gandesti ca manopera unei echipe in care te poti increde incepe de la 1000 lei. Asadar, pretul final poate ajunge la o suma care de poate surprinde… neplacut. Cat despre incercarea de a-si construi fiecare de la zero un cuptor pe deplin functional si rezistent, suntem siguri ca multi o pot face, dar cu ce riscuri si cu ce timp consumat pentru aceasta laudabila initiativa? Daca vrei sa incerci, iti uram succes, sa iasa cum ai vrut!
Citeste continuarea pe blogul PiatraOnline.ro!