De-a Arhitectura pentru prescolari, la Ludoteca "Apolodor din Labrador"
In 2015, arhitectii Eliza Yokina si Carmen Tanase, de la Asociatia De-a Arhitectura, au realizat noul design interior al Ludotecii „Apolodor din Labradorˮ deschisa la Biblioteca Nationala a Romaniei, amenajarea fiind realizata cu suportul financiar al organizatiei Rotaract. De asemenea, pe parcursul anului 2015, au fost desfasurate o serie de activitati care au contribuit la noul aspect si concept al Ludotecii „Apolodor din Labrador” – donatii de carte, jocuri/jucarii, contributii financiare facute de persoane fizice sau juridice. Asociatia a donat la randul ei carti si jucarii pe tematici de arhitectura, mediu construit, desen si a desfasurat un atelier pentru prescolari, „Scrisoare pentru casa mea”, in deschiderea parteneriatului cu Biblioteca Nationala a Romaniei. Asociatia De-a Arhitectura a donat, de asemenea, sumele primite din redirectionarea a 2% din impozitul pe venit pentru anul fiscal 2014, iar prietenii de la Simbio Kitchen and Bar au gazduit in octombrie 2015 expozitia „147. Expozitie participativa de orice poti face cu o pagina goala“, unde 40 de artisti (graficieni, ilustratori, designeri) au „produs” exponatele la pagina 147 a revistei The Institute, lasata libera pentru a fi folosita ca spatiu de manifestare pentru artisti. Lucrarile au fost licitate, toate fondurile fiind redirectionate catre De-a Arhitectura si implicit catre Ludoteca „Apolodor din Labradorˮ a Bibliotecii Nationale.Initiat in 2015 sub denumirea „Camera de joaca”, proiectul de biblioteca si ludoteca pentru micii arhitecti al Asociatiei De-a Arhitectura s-a concretizat in 2016 sub forma „Ludoteca Apolodor din Labrador”, in parteneriat cu Biblioteca Nationala a Romaniei si clubul Rotaract Romania si Republica Moldova.
Toate acestea au insumat 3145lei, iar in acest moment, Ludoteca dispune de carti, reviste si periodice pe teme de arhitectura, design, mediu construit pentru copiii intre 3-8 ani, dar si pentru adulti, de carti de activitati si colorat, de bricolat, de construit machete, ofera spatiul si necesarul pentru activitati conexe cu arhitectura - constructii, design, precum si DVD-uri pe aceste teme.
Premiza de la care s-a pornit a fost ca, prin joc si lectura, copilul invata. Jucaria in esenta este un instrument de dezvoltare. Aceasta il stimuleaza pe copil, il provoaca la gandire, ii ofera posibilitatea sa o cunoasca, sa o descopere, sa o foloseasca, intuitiv. In functie de jucariile pe care le are la indemana, copilul isi dezvolta un anumit set de abilitati. Lectura, la randu-i, il educa, il invata, ii deschide porti ale imaginatiei, il duce in locuri negandite.
Biblioteca are deopotriva rol pedagogic (lectura), cultural (carti de calitate) si social (comunitate). In cadrul Ludotecii „Apolodor din Labradorˮ, cei mici au ocazia sa experimenteze jocuri, au acces la carti de arhitectura, la jocuri si carti rare, de colectie, cu premii in domeniul educatiei. Ludoteca ofera astfel un spatiu de lectura, dar si de joc, de intalnire, un spatiu comunitar, de comunicare, un spatiu al trairilor diverse, un spatiu in care copiii invata ca resursele planetei sunt limitate, ca, pentru viitorul omenirii, este mai bine sa impartim aceleasi carti si jucarii, decat sa le avem fiecare la noi acasa.
Arhitect Eliza Yokina: „De-a Arhitectura s-a implicat in amenajarea Ludotecii «Apolodor din Labrador» a Bibliotecii Nationale a Romaniei din convingerea ca educatia este cea mai buna cale catre cresterea culturii mediului construit. Un spatiu dedicat copiilor are nevoie de un design care sa starneasca curiozitatea, sa provoace simtul observarii si sa intalneasca nevoile lor; astfel, am propus un ambient alcatuit din case si peisaje din lumea lui Apolodor, in care cei mici isi pot gasi si apropria propriul lor colt sau loc de citit si explorat. Spatiul este alcatuit dintr-o scena mobila si gradene, casa-tunel, casa arhitecturii, masute pentru activitati, table de scris si desenat cu creta si mobilier cu loc de stat pentru cei mici. Alaturi de numeroasele carti si jocuri pentru copii cu o tematica generala am propus un loc distinct in forma de casuta, dotat cu carti si jocuri de arhitectura, design, mediu construit, in care copiii pot avea primul lor contact cu acest domeniu.”
In perioada mai-iulie 2016, De-a Arhitectura a desfasurat ateliere gratuite pentru prescolari la Ludoteca „Apolodor din Labrador”. Detalii pe www.de-a-arhitectura.ro.
Asociatia De-a Arhitectura a fost fondata in ianuarie 2013 si isi propune dezvoltarea si promovarea educatiei de arhitectura si mediu construit pentru publicul larg in vederea constientizarii si a cunoasterii valorilor arhitecturii, design-ului si ale urbanismului. Aici rezultatele asociatiei de anul trecut: Raport 2015.