De ce apare mucegaiul în casă?
Mucegaiul este o ciuperca care apare sub forma de depuneri pe pereti si alte suprafete si atunci cand in casa exista un mediu favorabil dezvoltarii acestuia, adica atunci cand nivelul de umiditate este foarte crescut, temperatura este scazuta si incaperile nu sunt aerisite.
Cum apare mucegaiul
De obicei, apare sub forma unei pete mici negre pe pereti, pe alte suprafete sau chiar in sifonier. Daca gaseste conditii prielnice, in scurt timp mucegaiul se va extinde in toata camera sau chiar in toata casa.
Cum iti dai seama ca ai mucegai in casa atunci cand acesta nu este vizibil
- Produsele alimentare se altereaza foarte repede
- Devine foarte greu de respirat
- Umiditate (ai senzatia ca rufele sunt umede si reci)
- Apar iritatii ale sistemului respirator manifestate prin tuse, stranut etc.
- Apare mirosul de mucegai
Si apoi primele semne de mucegai pe pereti.
Foarte multa lume amana procesul de eliminare a mucegaiului din cauza timpului sau a banilor, lucru total gresit. Chiar daca acest lucru nu se vede de la bun inceput, el actioneaza asupra sanatatii inca din primul moment in care apare in casa.
Din cauza mucegaiului pot fi dezvoltate afectiuni precum:
- alergii;
- crize de astm;
- congestie nazala cronica;
- eczema, dermatita;
- conjunctivita, stomatita;
- bronsita, laringita si alte boli ale sistemului respirator.
De obicei se observa aparitia mucegaiului primavara, toamna sau iarna atunci cand au loc schimbari de temperatura.
Atentie! Problema nu se poate remedia, daca nu se va identifica mai intai cauza aparitiei mucegaiului in casa si nu se vor lua masurile necesare pentru eliminarea acesteia.
Cauzele aparitiei mucegaiului:
- Ventilare necorespunzatoare sau lipsa acesteia
- Lipsa circulatiei aerului
- Nivel de umiditate ridicata
- Termoizolare mare, foarte slaba sau lipsa acesteia
- Variatiile de temperatura
Cum scapi de mucegai?
1. Indepartezi orice piesa de mobilier, aparat electronic sau orice alt obiect din zonele unde a aparut mucegaiul, astfel ca aerul sa ajunga direct la zonele afectate.
2. Incepi prin a folosi diverse solutii chimice care te ajuta sa indepartezi mucegaiul de pe pereti. Aceasta nu este insa o solutie de durata, ci va inlatura doar pentru moment mucegaiul, fara a actiona in adancime.
3. Aerisesti foarte bine incaperea. Daca nu ai un sistem de ventilatie mecanica va trebuie sa ai grija ca aerisirea sa se faca destul de des. Iarna acest lucru va fi practic imposibil pentru ca se va pierde caldura din casa si va intra aerul rece de afara, ceea ce va inrautati si mai mult situatia.
Odata ce ai eliminat mucegaiul de pe pereti, urmeaza pasul cel mai important: impiedicarea reaparitiei mucegaiului.
Pentru aceasta exista cateva optiuni, si anume:
- Folosirea unui dezumidificator in zonele cele mai vulnerabile. Este o optiune pentru o perioada determinata de timp, nu si solutia pentru a scapa definitiv de mucegai.
- Verificarea sistemului de izolare al casei/apartamentului. De multe ori, din cauza unui sistem invechit apar diferentele de temperatura care influenteaza nivelul de umiditate.
- Montarea unui sistem de ventilatie mecanica cu dublu flux si recuperare de caldura - cea mai indicata solutie in lupta cu nivelul crescut de umiditate, mucegaiul si igrasia.
Cum te va ajuta acest sistem sa scapi de mucegai si igrasie?
Sistemul de ventilatie cu dublu flux PRANA este un sistem compact care asigura admisia si evacuarea simultana fara ca cele doua fluxuri sa se amestece. Sistemul aduce aer proaspat si curat de afara non-stop si il scoate pe cel viciat. Astfel, va crea si mentine un microclimat curat si confortabil, eliminind cauza aparitiei mucegaiului.
Ventilezi in permanenta fara sa mai fie nevoie sa deschizi geamul si sa pierzi caldura.