De ce sa alegi piatra naturala pentru amenajarea unui restaurant?
Indiferent de tematica si profilul localului, de specificul preparatelor pe care le vei servi clientilor si de maiestria bucatarului, un lucru este, cu siguranta, extrem de important: trebuie sa-ti atragi clientii prin design-ul si prin armonia locului.
Iar asta nu inseamna neaparat folosirea celor mai scumpe materiale, a unei game de culori foarte vesele sau, dimpotriva, foarte sobra si eleganta, sau un concept abstract de design interior. Cele mai noi tendinte in design-ul interior sunt cele ce implica materialele naturale, in preajma carora oamenii se simt, automat, mai relaxati si care le confera o senzatie de confort. Si pentru ca natura iti pune la dispozitie o multime de materiale perfecte, precum piatra naturala sau lemnul masiv, trebuie sa stii sa profiti de ele si de frumusetea lor.
Iata, asadar, cateva motive pentru care sa alegi piatra naturala pentru amenajarea unui restaurant:
Calitatea
Materialele folosite pentru amenajarea unui restaurant nu trebuie sa fie neaparat cele mai scumpe de pe piata, insa calitatea lor este extrem de importanta, tocmai pentru ca aceasta este vizibila inca de la un prima vizita a clientului in spatiul respectiv. Nu poti pretinde ca restaurantul tau este unul de lux, daca nu ai investit deloc in amenajarea lui, asa cum nu poti pune in meniu cele mai fine preparate fara a le oferi clientilor tai si ambianta necesara pentru a le savura.
Calitatea materialelor nu tine insa doar de aspect, ci si de longevitatea lor, re rezistenta in fata petelor specifice spatiilor in care se gateste sau se mananca, de textura lor, de cromatica naturala si chiar si de aderenta pe care o confera.
Calitatea mai inseamna si eficienta, la nivel de buget alocat: atunci cand achizitionezi materiale care se vor strica in cativa ani si pe care vei fi nevoit sa le inlocuiesti, de fapt, pe termen lung, iti dublezi bugetul dedicat amenajarii.
Restaurant asiatic amenajat cu marmura de tip Callacata. Sursa foto: www.fubiz.net.
Rezistenta impotriva petelor
Orice restaurant trebuie amenajat astfel incat sa faca fata provocarilor la care este expus. Rezistenta termica si cea in fata petelor cauzate de aburi, grasime, fum sau bauturi este extrem de importanta, pentru ca nu ar fi deloc profitabil sa reamenajezi in fiecare an din cauza unor astfel de probleme. Daca alegi piatra naturala pentru zonele cu trafic intens, o impermeabilizezi (si deci, ii extinzi durata de viata), te asiguri ca vei avea o pardoseala ce nu se va pata niciodata in profunzime.
Restaurant din Copenhaga, cu placi de tip terazzo (ciment compozit in trei straturi) Sursa foto: www.mosaicera.blogspot.com.
Usurinta de a fi curatata
Mai ales daca ai un restaurant sau o cafenea mai mare, timpul dedicat curateniei poate deveni, in timp, o problema. Pe langa impermeabilizare (sigilarea porilor, care insa lasa piatra sa respire) care trebuie facuta cu regularitatea, la cateva luni, in functie de tipul de piatra ales (marmura, travertin, ardezie, etc.) detergentii care sunt recomandati pentru ingrijirea pietrei sunt special creati pentru acest tip de textura: nu vor agresa stratul de impermeabilizant.
Restaurant Istanbul cu pardoseala din marmura de tip Capuccino si Maron Emperador.
Durata mare de viata
Piatra naturala rezista mult mai mult decat alte variante disponibile: gresie, faianta, astfel incat bugetul tau nu va fi incarcat din nou si din nou, o data la 2-3 ani, ci va fi investit eficient. Este de dorit sa imbunatatesti permanent decorul restaurantului tau, in functie de anotimp, de campaniile de promovare sau de tendintele in domeniu, insa zonele de baza – peretii decorativi sau pardoseala, e bine sa fie gandite pe termen lung.
O alta calitate a pietrei naturale este ca se potriveste in cam orice tip de abordare conceptuala de design, fie ea moderna, clasica, contemporana sau minimalista.