De ce să prioritizezi spațiul de depozitare din bucătărie
Trucul principal este sa evaluezi corect spatiul pe care il detii, dar si sa te decizi de la bun inceput cum il vei pastra pe viitor pentru a avea un acces cat mai facil la tot ce ai nevoie.
Avand in vedere varietatea dimensiunilor si a aranjamentelor, spatiile de depozitare trebuie gandite inca din momentul proiectarii bucatariei. Astfel, cele mai importante zone dintr-o bucatarie sunt zona de consumabile si non consumabile, curatare, pregatire sau preparare si zona de gatit propriu zisa.
In zona de consumabile se incadreaza frigiderul, acolo unde sunt pastrate alimentele proaspete, dulapurile sau camara unde se pastreaza alimentele uscate precum uleiul, zaharul, condimentele, etc.
Zona de neconsumabile este zona in care se depoziteaza vasele pe care le folosesti zilnic precum farfurii, cani sau pahare si tacamuri.
Zona de curatare este zona unde este amplasata chiuveta, dar si masina de spalat vase si reprezinta locul in care cureti, speli alimentele inainte de preparare.
Zona de preparare este blatul pe care alimentele sunt pregatite inainte de a fi gatite, iar zona de gatit contine aragazul, cuptorul sau plita si celelalte instrumente precum cuptor cu microunde, blender, prajitor de paine.
Bucataria merita o atentie deosebita deoarece este locul care gazduieste mai multe persoane, dar si activitati diferite. Ca si zone de depozitare, inca de la inceput, trebuie sa iei in calcul trei zone principale, zona in care este pozitionat frigiderul, chiuveta si zona de langa acestea, respectiv blatul de bucatarie.
Pentru a stoca alimentele proaspete, frigiderul este principalul obiect de care ai nevoie in bucatarie. Acesta trebuie corect pozitionat in zona de consumabile, dar si langa blatul de gatit pentru a fi cat mai usor de folosit. De asemenea, un blat deasupra frigiderului ar fi ideal pentru depozitarea diverselor produse de bacanie. Raftul permite si transferul imediat al articolelor reci la frigider sau congelator sau pastrarea cutiilor de cereale, produse alimentare uscate sau condimente.
Deoarece chiuveta beneficiaza de cea mai mare utilizare, pentru o eficienta maxima, aceasta trebuie sa fie pozitionata intre frigider si blatul de gatit. Zona din jurul chiuvetei este utilizata pentru activitati de preparare a alimentelor care implica taierea si curatarea, precum si spalarea inainte de a fi gatite, dar si spalarea vaselor dupa masa.
Scopul asezarii obiectelor la locul potrivit este acela de a imbunatati fluxul de gatit. Astfel ca, tacamurile trebuie intotdeauna sa fie asezate la indemana pentru a avea acces cu usurinta la ele.
Cutitele le poti aseza in raftul dintre chiuveta si frigider, in acest fel, de fiecare data cand ai nevoie de un instrument de curatat, il folosesti din locul potrivit. Bolurile de preparat, tocatoarele sau orice alte unelte pe care le folosesti frecvent, toate trebuie sa fie depozitate in apropierea zonei de gatit. Ustensilele precum vase, oale si tigai trebuie depozitate intr-un sertar sau dulap cat mai aproape de cuptor sau plita.
Intr-o bucatarie, zona de preparare trebuie sa fie situata in imediata apropiere a cuptorului sau a plitei. Pentru a nu face prea multe miscari atunci cand gatesti, prioritizeaza spatiul astfel incat sa ai la indemana toate lucrurile de care ai nevoie.
Daca este necesar mai mult spatiu, atunci poti alege un sistem de masa culisabila sau o placa de taiere pe care sa o pozitionezi peste chiuveta. Aceste mici artificii te vor ajuta pentru o mai buna desfasurare a activitatii.