De la imaginatie la punere in opera: sfaturi pentru un living asa cum trebuie
Indiferent daca vorbim despre amenajare sau reamenajare, este bine ca orice lucrare pe care o incepeti sa aiba in spate un “layout”, adica un plan pe care sa va bazati. Asadar, daca va puneti clasica intrebare “de unde incepem si unde sfarsim cu amenajarile?”, schema de baza este esentiala. Livingul sau camera de zi, “zona sociala” a casei, se contureaza in mintile noastre ca incaperea cu o masuta, o canapea, un televizor si cateva rafturi cu carti si decoratiuni. Ce poate fi mai simplu? Canapeaua aici, rafturile mai la stanga, televizorul si masuta in fata ei! Ei bine, lucrurile se pot complica foarte usor, si tot ceea ce puteti sa faceti este sa mergeti pas cu pas spre livingul mult visat.
Ce veti face aici?
Luati o foaie si un pix si treceti pe hartie toate activitatile pe care le veti desfasura in living. Suna copilareste, dar credeti-ne ca va ajuta mult atunci cand ajungeti la alegerea mobilierului, mai precis la care piese de mobilier sunt prioritare si care mai pot astepta, si la zonificarea living-ului. Mai mult, ganditi-va si la trafic si la zonele de conversatie. Traseele din camera trebuie urmeze zonificarea facuta, si sa duca cu usurinta catre usa de acces in camera.
Unde veti (re)aseza mobilierul
Exista in general doua categorii de oameni: cei care vor dori sa stie dinainte si cu exactitate unde va fi fiecare piesa de mobilier, si cei care prefera sa fie spontani. Pentru cei din prima categorie (desi noi recomandam asta tuturor) nu exista decat o singura solutie: masurati si desenati. Pentru cei carora le place o amenajare spontana (sau mai bines spus, o reamenajare), sfatul nostru este sa incepeti prin a elibera spatiul – scoateti mai intai obiectele usoare, si chiar covorul, pentru a va reimprospata perspectiva asupra spatiului.
Indiferent de cum abordati problema, iata cateva sfaturi generale:
- Simetria este usor de pus in practica si functioneaza bine in aproape orice living
- Lasati suficient spatiu intre canapele/ fotolii si masuta de cafea (min. 38 cm)
- Daca doriti sa puneti mobila pe colt, retineti ca va ocupa mai mult spatiu
- Traseul principal de circulatie din camera trebuie sa aiba o latime cuprinsa intre 60 si 120 cm
Dimensiuni potrivite
Chiar daca in showroom-ul de mobilier dulapul acela imens arata perfect, nu uitati ca la dvs. acasa dimensiunile livingului dicteaza dimensiunile mobilierului. Asadar, pentru a evita orice dezamagire, alegeti o regula logica si simpla: camerele mai mari au nevoie de mobilier de dimensiuni mai mari, si invers. Cu toate acestea, prioritar este ca dvs. sa va simtiti confortabil.
Cand achizitionati mobilierul
Sfatul nostru este sa incepeti cu alegerea canapelei, si asta deoarece de cele mai multe ori este piesa de mobilier cu cele mai mari dimensiuni. Continuati in ordinea descrescatoare a dimensiunilor, si nu uitati nici de avantajele mobilierului multifunctional.
Ultimul, dar nu cel din urma: televizorul
Pentru cei mai multi dintre noi nu exista un living fara televizor. Cat despre unde si cum il asezam, confortul este iarasi cuvantul cheie, referindu-ne in special la inaltimea la care il pozitionati – puteti citi mai multe despre unde si cum este bine sa asezam televizorul aici.