De la incalzirea cu lemne la incalzirea prin pardoseala. Reabilitarea unei case vechi din judetul Valcea
Este posibila tranzitia de la o solutie conventionala pentru incalzire la o solutie ce utilizeaza energie regenerabila intr-o casa veche? Raspunsul este, da.
Casa este situata in comuna Valea Mare, Sat Draganu, Jud. Valcea, si urmeaza a fi reabilitata pentru a indeplini toate conditiile necesare implementarii unei solutii eficiente energetic ce va asigura confortul sporit al locuitorilor.
Suprafata utila de 92 de metri patrati este distribuita pe un singur nivel, in urmatorul fel:
- 2 bai cu suprafata totala de 16 metri patrati,
- 3 dormitoare cu suprafata totala de 36 de metri patrati,
- 1 birou cu suprafata de 17 metri patrati,
- 1 bucatarie de 15 metri patrati,
- 1 vestiar de 8 metri patrati.
Initial casa era incalzita cu un cazan clasic pe lemne de 30kW si sistem de distributie cu calorifere, iar apa calda pe perioada verii era preparata cu un sistem de panouri cu tuburi vidate tip termosifon.
In proiectul de eficientizare energetica sistemul de incalzire cu calorifere a fost inlocuit cu un sistem de incalzire/ racire radiant in pardoseala.
Sistemul radiant este realizat cu teava de tip PE-RT de 20 mm si de 16 mm montat in sistem semi-umed. Sursa de caldura este o pompa de caldura tip split aer-apa WOLF BWL -1S de 7 kW reversibila, capabila sa produca apa incalzita sau racita. Apa calda este produsa tot de pompa de caldura cu ajutorul unui boiler special pentru pompe de caldura cu suprafata mare de transfer si aport de la doua panouri solare plane Wolf Top Son. Clasa de eficienta a pompei de caldura este A++.
Pentru executarea proiectului s-au efectuat lucrari de imbunatatire a izolatiei termice si s-a inlocuit acoperisul casei.