Deseuri reciclate in mod creativ pentru amenajarea unui birou

Proiectele de reamenajare cu bugete mici sunt o adevarata provocare, determinandu-i pe arhitecti si designeri sa fie din ce in ce mai creativi. Acest lucru s-a intamplat si in cazul biroului indian de arhitectura Design Work Group (DWG) care a fost contractat pentru a transforma o veche cladire in sediul pentru compania de software Peacock Technology. In vederea reducerii costurilor de investitie fara a face rabat asupra calitatii si esteticii spatiilor, arhitectii au refolosit intr-un mod inspirat o serie de materiale si obiecte vechi - de la anvelope auto pana la dischete.
Amplasat in Zona Economica Speciala Icchapor din orasul Surat, Gujarat, noul sediu al companiei Peacock Technology demonstreaza ca reciclarea si arhitectura durabila pot crea un mediu de lucru placut si confortabil. Echipa DWG a reusit sa se incadreze in bugetul alocat folosind materiale reciclate usor de gasit in depozitele de materiale vechi aflate in apropierea orasului. „Am considerat ca aceasta este cea mai buna metoda de a insera in noile noastre interioare cate ceva din arhitectura orasului” declarau arhitectii.
De la depozitele de materiale s-au alimentat cu lemn de diferite esente, sticle, tevi pentru instalatii, tuburi de carton si multe altele. Din inventarul de obiecte al companiei ce urmau sa fie casate, arhitectii au ales tastaturi, dischete si chiar CD-uri vechi. Toate acestea isi regasesc locul in spatiile primitoare ale zonelor de relaxare si de intalnire dar si in birourile de lucru. Arhitectii s-au aliat cu studentii pentru a transforma materialele in finisaje si mobilier, precum taburetii realizati din anvelope, blaturi realizate din CD-uri, un birou de receptie confectionat din balustri si placi de lemn masiv ramase din demolari, corpuri de iluminat din hartie si elemente de separare din plase si franghii.
In privinta organizarii spatiului zona este impartita in trei, spatiul central fiind folosit ca foaier, receptie si zona de relaxare cu posibilitatea de a iesi pe tereasa amenajata la exterior. Nodul receptiei delimiteaza cele doua zone de lucru. Mai mult, spatiile au fost gandite astfel incat sa profite de transparenta compartimentarilor si sa se incurajeze interactiunea intre membrii echipei. Intr-un astfel de mediu deschis era necesara crearea unei zone linistite pentru intalniri si convorbiri telefonice. Pentru aceasta s-a folosit o cabina de telefon vopsita in rosu, iar pentru intalniri si discutii separate s-au delimitat alte „cabine” vopsite in verde si negru.