Design inovativ, o necesitate sau o aspiratie?
“Designul inovativ este, și a fost întotdeauna, o necesitate. A valorifica și a aprecia frumusețea estetică, este în AND-ul fiecăruia. Iar dacă frumusețea este apreciată prin ochii privitorului, rezolvarea problemelor stă în mâna arhitectului instruit, talentat și experimentat. “- Tara Imani, AIA, CSI
Astăzi inovația este departe de a mai fi doar un impact prin creativitatea aspectului. Inovația provoacă echipa fiecărui proiect să meargă mai departe de un design impresionant, aducând în discuție concepte precum durabilitate, flexibilitatea spațiului în timp, condensare și integrare în viața urbană a unui oraș/așezare.
Persoana umană a încetat de mult timp sa mai fie simplă, tehnologia aducând în viața fiecăruia experiențe superioare în materie de design prin accesul facil către instrumente de genul telefoanelor smartphone, tablete sau alte experiențe inovative. Toată această deschidere construiește o nevoie în normalul fiecărui om de a întâlni același confort tehnologic în fiecare aspect al vieții sale, chiar și în design-ul propriei case.
Este exemplul Casei din copac amplasată în zona Lignano Sabbiadoro care deși pare, prin forma proiectului o casă construită de copii întegrează armonios originalitatea cu cerințele mediului natural în care a fost construită.
Parterul, în marea lui majoritate, este lăsat neocupat, datorită prezenței unei construții imense, constând din mai multe coloane, ce susțin o parte din structura superioară. Extinderea coloanelor în partea superioară creează efectul vizual al unei „case în copac”.
Culoarea generală a clădirii are nuanțe pământii și se îmbină foarte bine cu fațada din sticlă pentru care s-au folosit sistemele Reynaers de pereți cortină CW 50 si CW 50 – SC. Ferestrele glisante au fost construite utilizând sistemul CP 130 si CP 130 - LS.
...
Designul inovativ este pretudindeni, deși uneori poate trece neobservat sau luat ca pe un fapt normal în viața fiecăruia.
Aceasta nu este cu siguranță situația Curții de Justiție Hassellar din Belgia care a devenit un simbol pentru oraș, modelul de pe fațada acestei clădiri fiind asemănător cu structura unui copac. Acest proiect este un exemplu veritabil a colaborării experimentale între arhitect, investitor, executant și consultantul
sistemului de fațadă (Reynaers).
Designul se întâlnește peste tot iar săptămana aceasta îl vom întâlni mai ales ca subiect principal al evenimentelor din cadrul Romanian Design Week, un proiect iniţiat de The Institute, organizat în parteneriat cu Asociaţia Art Laboratoire.
Ne vedem prin oras!