Design modern pentru un camin de studenti
Parcurgand imaginile de prezentare ale proiectului realizat de Vib Architecture nu putem sa nu simtim o nota de invidie pentru studentii care locuiesc in acest camin proaspat reamenajat. Echipa a propus renovarea si transformarea unor cladiri mai vechi amplasate in zona de nord a Parisului pentru a gazdui un camin studentesc si un centru de zi pentru copii.
Proiectul include mai multe imobile, atat noi cat si altele mai vechi renovate grupate intr-un complex multi-functional care sa puna in valoare diversitatea din „Belleville Village”. Aripa de cladire dinspre parc se remarca prin forme rotunjite si o anvelopanta din panouri traforate de aluminiu in vreme ce aripa dinspre strada preia din tipologia cladirilor invecinate si descreste in inaltime pe masura ce avanseaza mai adanc in tesutul urban. Porticul creat de cele doua volume genereaza axul principal de compozitie si directioneaza circulatiile spre zona destinata gradinitei si catre gradina interioara.
Cladirea care gazduieste caminul pentru studenti a fost amenajata pe traseul care conduce spre gradinita si gazduieste foaierul pentru apartamente, spatiile comune si spatiul de depozitare pentru biciclete. Volumul care se deschide spre parc poate gazdui 49 de studenti, pe sapte niveluri in vreme ce cealalta aripa a cladirii poate gazdui 32 de studenti. La etajul al cincilea al acestei aripi a fost amenajata o terasa comuna de unde se poate admira in voie silueta orasului.
In imobilul existent supus lucrarilor de renovare, gradinita ocupa tot spatiul de la parter impreuna cu o serie de spatii adiacente, precum zona administrativa, bucatariile si depozitarile aferente. Aceste zone sunt in legatura directa cu spatiul de primire al copiilor prin intermediul unui culuar. La primul nivel al cladirii se afla incaperile destinate copiilor de la grupele mai mari precum si duplexurile destinate studentilor.
La exterior spatiile publice si gradina reusesc sa creeze o legatura cu spatiul parcului din imediata apropiere dorind sa refaca topografia zonei prin intermediul designului grafic. Gradina centrala preia suprafetele de asfalt si creaza o tranzitie lina de la zona publica la cea privata. O serie de insule, „dealuri” si trasee din cauciuc colorat le ofera copiilor ocazia sa exploreze spatiul si sa se joace.