Design si functionalitate prin folosirea sistemelor potrivite
Astăzi vă propunem o aprofundare a sistemului Reynaers pentru uşi şi ferestre CW -60, ce oferă posibilitatea realizării de construcţii impresionante prin formă, design şi materiale folosite. Pentru exemplificare, noul centru dinamic de cercetare și inovare Ambar Telecomunicaciones din orașul spaniol Santander arată cum o idée poate fi transformată într-un real succes inovativ cu sprijinul consultanţilor potriviţi în sisteme şi materiale de construcţie.
Cu aspectul unei stânci transparente din sticlă, care văzută din spate pare să răsară din pământ, Ambar Telecomunicaciones este un concept care nu ar putea fi niciodată realizat în acest mod fără informații actualizate cu privire la tehnologii și programe de modelare.
Design-ul a condus la o imagine plastică și foarte expresivă a unei clădiri nu tocmai mare - doar 2000 de metri pătrați. Deși seamănă cu un exercițiu ludic în geometrie, totuși nu este nimic simplu în tehnicile de execuție, toate părțile implicate în procesele de proiectare și execuție furnizând lucrări de precizie.
Ambar Telecomunicaciones apare sub forma unei construcții tri-dimensionale din oțel care susține acoperișul și fațadele pentru aproximativ patru niveluri alungite. În cazul aceastei lucrări nu s-a folosit soluţia clasică de acorare a peretelui cortină de planșeele structurii clădirii, acest perete vitrat are propriul lui sistem de prindere ce se agaţă de structura clădirii într-o manieră inedită, astfel se formează un înveliș autonom în jurul spațiilor funcționale. Pentru articulațiile sferice aferente profilelor tubulare ale structurii de rezistență au fost montați conectori din oțel, pe aceștia fiind instalate profilele din aluminiu Reynaers CW 60.
Inițial au fost solicitate profile CW 50, însă în special secțiunile orizontale au necesitat o rigiditate mai mare, ele ajungând uneori până la trei metri lungime. De aceea Reynaers a furnizat soluţia CW 60-SC pentru fațade, care oferă o rezistenţă crescută profilelor orizontale solicitate de vitrajele de dimensiuni mari.
În proiectul final, fiecare ramă și suprafață de sticlă este de dimensiune diferită, conferindu-i clădirii un aspect unic. Clădirea este înconjurată de sticlă laminată, un vitraj dublu termoizolant cu baghetă interioară de 20-mm, zonele de colţ fiind tot din sticlă. Astfel, stratul exterior al plăcii de sticlă laminată camuflează elemente de drenare. Apa drenată coboară în lungul colțurilor, unde profilele sunt și ele acoperite de sticlă. Deoarece textura suprafeței este în totalitate din sticlă, aspectul clădirii este aerisit şi luminos, în ciuda cantităților mari de oțel și aluminiu incluse în scheletul acoperișului și al fațadelor.
Un efect similar poate fi obținut la o scară mai mică și prin montarea ușilor cu balamale ascunse Reynaers CS 77, reducând numărul accesoriilor vizibile.
Pentru circumferinţa acoperişului a fost utilizată de asemenea sticlă, acest lucru face ca marginile exterioare să dispară în întuneric aducând în prim plan secțiunile iluminate, inima clădirii fiind chiar și mai vizibilă. Profilele pentru fațada cortină structurală Reynaers CW 60 dezvăluie doar articulațiile fine dintre foile de sticlă exterioare, în timp ce muchiile suprafețelor principale (uneori datorită drenajului, dar și în acele zone fără drenaj) sunt evidențiate sculptural. Pentru aceste muchii, au fost utilizate profile metalice cu rupere de punte termică de 20 x 20 cm, și deși au fost acoperite de sticlă, conferindu- se un aspect firav, acestea împrumută clădirii o anumită robustețe. De fapt, forma sculpturală o cere.
Construirea unei reţele vibrante de oțel și aluminiu, în cadrul acestor linii și suprafețe puternice aduce un plus de expresivitate clădirii.
Pentru mai multe informaţii tehnice despre sistemele folosite accesaţi www.reynaers.ro sau contactaţi direct unul dintre consultanţii Reynaers.
Str. Lucian Blaga, nr.4, sector 3, Bucureşti
T: 021 321 08 38
www.reynaers.ro/ office@reynaers.ro