Design spectaculos pentru volumetria unui teatru din China
Echipa de proiectare de la Stufish Architects stie reteta designului cu forme spectaculoase si a demonstrat-o realizand ultimul proiect pentru Grupul Dalian Wanda. Arhitecti britanici au finalizat recent Teatrul Dai, o constructie cu suprafete aurii amplasata in Xishuangbanna, China al carei acoperis este compus in sute de suprafete pliate, cu nervuri si caneluri, ce amintesc de frunzele de palmier si de arhitectura vernaculara. Geometria spectaculoasa a acoperisului permite ventilarea naturala a cladirii astfel incat sa faca fata climatului subtropical al regiunii.
Teatrul avand o capacitate de 1183 de locuri a fost creat ca parte a noii statiuni Dalian Wanda din Xishuangbanna, o zona cu campuri intinse si vegetatie bogata, unde exista si singura rezervatie naturala intr-o padure tropicala din China. Teatrul realizat pentru Grupul Dalian Wanda a fost conceput special astfel incat sa poata gazdui in permanenta reprezentatii de acrobatii in bazine realizate de renumitul grup Dragone Studio. Pe langa zona destinata reprezentatiilor, structura adaposteste spatii administrative si de cazare destinate exclusiv invitatilor de onoare.
Inspirati atat de elemente ale culturii locale precum si de flora autohtona, arhitectii au proiectat volumul teatrului pentru a servi ca „simbol cultural”. Acoperisul circular are o deschidere de 110m si a fost impartit in doua niveluri pentru a incuraja fluxul de aer astfel incat spatiile interioare sa fie ventilate natural. Anvergura acoperisului este pusa in valoare si la exterior, streasina ampla gazduind foaierul de primire si alte zone de relaxare amenajte in aer liber. Elementele structurale ce sustin intregul acoperis au fost lasate la vedere contribuind la definitivarea designului. Suprafetele pliate sunt astfel puse in evidenta iar elementele structurale pot fi considerate nervurile care tin legate intregul acoperis. Acesta, privit de jos, pare o suprapunere de frunze de palmier. Modelul suprafetelor pliate este reluat si la peretii exteriori sau la interior, in diferitele compartimentari si in abajururile corpurile de iluminat.
Teatrul Dai si-a deschis portile in septembrie dorind sa impresioneze atat prin reprezentatiile artistice cat si prin arhitectura deosebita.