Designul boxelor KV2 Audio care utilizează tehnologia SLA
În acest proces, specialiștii de la KV2 Audio au ținut cont de toate elementele care alcătuiesc un sistem de sunet, de la detaliile ce țin de claritatea sunetului, distorsiunea armonică, gama dinamica și digitală, integritatea electronică până la detaliile ce țin de modul în care sunt alcătuite boxele.
Designul traductorului
Unul dintre cei mai importanți parametri în designul traductorului pentru sistemul SLA este îndepărtarea rezonanțelor nedorite. Aceste rezonanțe sunt cauzate de proiectarea mecanică a difuzorului și eșecul său de a controla mișcările diafragmei. Rezonanțele reduc definiția generală de mascare a semnaleleor mai mici și produc tonuri care nu au legătură cu semnalul original. Figura C de mai jos prezintă un semnal sinusolidal original (roșu, sus) cu capătul ascuțit definit brusc și același semnal reprodus (albastru, jos) oscilând în același timp după ce semnalul se oprește datorită controlului slab al masei difuzorului. Răspunsul slab al pulsului are un efect foarte negativ asupra abilității unui difuzor de a respinge feedback-ul.
Fiecare difuzor folosit într-un sistem KV2 Audio este proiectat special. Acest lucru are ca rezultat dezvoltarea componentelor care devin soluția finală pentru aplicarea lor, nefiind doar niște difuzoare de serie. Unul dintre cele mai solicitante proiecte întreprinse de echipa KV2 a fost dezvoltarea noii game de drivere de compresie NVPD. Ideea a apărut în timpul unui prânz italian, unde s-a discutat despre un nou strat de nitrat utilizat în Formula 1, oferind rezistență extremă și rigiditate. Extrem de ușoară, este ideală pentru autoturisme, dar nu a fost niciodată încercată în domeniul audio profesional. În procesul de tratare a diafragmei cu vapori de azot (NVPD), caracteristicile de rezonanță și de amortizare a domului sunt îmbunătățite în mod dramatic, reducând distorsiunea și mai mult, extinzând frecvența de răspuns. Prin adăugarea unora dintre cele mai mari motoare de Neodymium disponibile astăzi și prin designul avansat al dispozitivului de dispersie, rezultatul a fost o gamă de unități pentru frecvențe înalte care produc o distorsiune mai mică de 0.03% până la 22Khz.
Controlul activ al impedanței
Caracteristica sistemelor SLA de respingere excepțională a feedback-ului se datorează capacității lor excelente de răspuns la puls. În plus, controlul asupra masei difuzorului poate avea un impact pozitiv prin utilizarea unui sistem de boxe cu un control activ al impedanței. Acest sistem utilizează o bobină staționară secundară, ceea ce reduce inductanța aproape de zero și îmbunătățește dramatic rata de răspuns la puls. Inductanța este principalul motiv pentru distorsiunea armonică impară. Distorsiunea armonică de ordin impar este mult mai sonoră decât distorsiunea armonică de ordin par.
Controlul activ al impedanței sau AIC este o bobină suplimentară fixă, în mai multe straturi, poziționată în fanta de circuit magnetic a difuzorului. Aceasta bobină este aproape la fel de lungă ca și înălțimea golului și este crestată în jurul piesei centrale pentru a fi foarte aproape de bobina primară. Un curent care curge în această bobină generează un câmp magnetic, care este în opoziție cu câmpul generat de bobina în mișcare. Acest procedeu anulează mare parte din inductanța bobinei și reduce modulația fluxului și a inductanței. Cele doua borne AIC permit acționarea bobinei suplimentare în mai multe moduri diferite, în funcție de nevoile specifice ale aplicației.
Multi producători de echipamente audio la nivel global au încercat să utilizeze componente trans-coil KV2 Audio fără a avea succes. Ei nu reușesc sa realizeze combinația dintre driver și designul electronicelor, care definește calitatea sunetului KV2.
Puteți citi mai multe informații despre tehnologia SLA din articolul dedicat acestei tehnologii pe blogul AudioVision Store.