Despre amenajarea tablourilor si fotografiilor pe perete
Tablourile sau fotografiile inramate pe perete nu sunt o idee iesita din comun. Insa nu-i asa ca de multe ori vi s-a intamplat sa nu stiti unde si cum sa le asezati?
Pentru ca amenajarile interioare sunt un mod de expresie a personalitatii, nu-i de mirare ca gusturile noastre se reflecta in aproape tot ceea ce alegem sa folosim ca decoratiune, tablourile sau fotografiile inramate reprezentand una din cele mai uzuale modalitati de decorare a peretilor. Si cu toate acestea, desi se practica de secole bune, asezarea obiectelor inramate pe perete genereaza adeseori confuzie. Sa le asezam deasupra canapelei sau sa le lasam sa ornamenteze un perete gol? Sa le grupam cate doua sau cate patru? Raspunsul este bineinteles subiectiv si depinde de preferintele fiecaruia, insa puteti desigur lua indicii de la cateva reguli de amenajare si puteti totusi personaliza incaperea dupa bunul plac.
Doua sugestii de baza in organizarea tablourilor sau fotografiilor sunt faptul ca va trebui sa tineti cont de scara si dimensiunile camerei dumneavoastra nu doar pentru alegerea acestor obiecte, ci si pentru modul in care le veti amenaja. Cea de-a doua sugestie se refera la faptul ca va trebui sa prioritizati amenajarea: tablourile sunt de cele mai multe ori alese dupa ce restul amenajarii s-a concretizat, ca o completare stilistica sau preferentiala, insa puteti de asemenea organiza amenajarea in functie de o decoratiune la care tineti foarte mult si care trebuie sa fie parte integranta a acesteia. Indiferent de modul in care va decideti sa va organizati, iata cateva reguli care va vor ajuta sa obtineti o amenajare reusita a tablourilor si/ sau fotografiilor.
Grupati tablourile si fotografiile
Intrebarea aici este: ce doriti sa asezati pe perete? Fie ca decideti sa optati doar pentru tablouri sau fotografii, sau pentru amandoua, retineti ca pentru o amenajare uniforma este esential sa grupati obiectele in functie de oricare din urmatoarele criterii doriti:
Subiectul operei
Peisaje, portrete sau schite, daca aveti mai multe obiecte de arta cu subiecte diferite sfatul nostru este sa nu le amestecati.
Culoarea si stilul ramei
Poate ca unele dintre decoratiunile dumneavoastra au rame moderne si altele au rame cu model clasic. Nu va ramane decat sa va decideti unde s-ar potrivi fiecare tip de rama, iar daca nu gasiti un loc potrivit atunci puteti investi in rame noi care sa completeze frumos amenajarea casei.
Inaltimea la care le asezati si scara acestora
Regula generala este ca tablourile sau fotografiile inramate pe perete sa fie pozitionate la nivelul ochiului, sau la aproximativ 1.50m fata de podea. In zonele unde oamenii isi petrec timpul asezati, cum ar fi livingul sau locul de luat masa, nivelul ochiului se calculeaza la pozitia de asezat. De asemenea, dimensiunea obiectelor de arta trebuie sa fie in concordanta cu dimensiunea mobilierului, asadar acestea nu trebuie sa aglomereze peretele.
Atentie la cum le aranjati
Exista si aici cateva reguli, care vorbesc despre simetria sau asimetria pozitionarii tablourilor pe perete. Regasim asadar:
1) Pozitionarea regulata
Daca ramele lucrarilor au aceeasi dimensiune, cel mai usor mod de amenajare il reprezinta asezarea acestora una langa cealalta pentru obtine o amenajare legata prin unitate si repetitie. In functie si de numarul de tablouri si fotografii pe care il detineti, le puteti organiza in asa fel incat sa obtineti fie o linie (in general prin 3 rame), fie un patrat (4 rame), fie un dreptunghi (6 rame).
3) Pozitionarea geometrica
Scopul este sa asezati ramele astfel incat sa obtineti conturul unei figuri geometrice pe care cei care le privesc sa o poata identifica cu usurinta. Puteti obtine conturul unui patrat, al unui dreptunghi sau al unui oval, insa retineti ca piesa centrala trebuie pozitionata central, urmand ca apoi sa separati doua rame cu dimensiuni asemanatoare de o rama de dimensiune mai mica.
Liniile pe care veti aseza tablourile si fotografiile pot modifica atmosfera incaperii, asadar arta dispusa pe orizontala pare ca lungeste peretele si ca il face mai lat, oferind o atmosfera relaxata si lipsita de complicatii. Pe de alta parte, arta asezata pe verticala face o camera sa para mai inalta si da impune o atmosfera mai formala.
Insa inainte de a va apuca sa le asezati pe perete va sfatuim sa incercati mai multe variante pe podea, putand astfel sa le mutati si sa le schimbati ordinea pana ajungeti la o varianta convenabila.
Pozitionarea in numere pare sau impare
Cei mai multi experti in amenajarile interioare recomanda asa-numita „regula de trei”, insemnand sa asezati trei modele unul langa celalalt, fie ca vorim despre trei culori, fie ca ne referim la trei obiecte.
Teoria spune ca numerele impare lasa o impresie dinamica si sunt mai interesante pentru amenajari. Asezarea fotografiilor sau tablourilor in numere impare se poate realiza atat intr-o maniera simetrica (de exemplu, o linie orizontala formata din trei rame aflate la distante egale una de cealalta), cat si intr-o maniera asimetrica (o rama mare inconjurata de fiecare parte de cate o rama mai mica).
In incheiere, va spunem ca puteti observa cum o serie de reguli nu inseamna intotdeauna strictete. Desi exista cateva idei pe care trebuie sa le luati in considerare, gusturile si alegerile dumneavoastra vor personaliza amenajarea tablourilor si a fotografiilor inramate!
Surse foto: www.houzz.com, www.lamsao.com, www.got-blogger.com, www.home-designing.com, www.bhg.com, www.forfur.com, www.minhkoidecor.com, www.socialcafemag.com, www.houseandgarden.co.uk, www.jpsinteractive.org, www.arthome.vn, www.dwellbycheryl.com.
Redactat de: Claudia Gorunescu