Despre importanta ramelor de pamant in gradina
Cand puteti spune ca amenajarea gradinii dumneavoastra va multumeste pe deplin? Cel mai probabil atunci cand puteti admira bogatia plantelor pe care ati muncit din greu sa le cresteti si intretineti, fie ca vorbim aici despre rasadurile de rosii si ardei, fie ca ne referim la frumusetea tufelor de trandafiri.
Nu trebuie sa uitati insa de micile ajutoare din gradina, care va pot usura munca si imbogati considerabil calitatea solului: astazi ne vom opri asupra ramelor de pamant.
In opinia expertului in agricultura biologica Heinz Erven, “nu exista pe lume un animal care sa aiba importanta mai mare pentru sanatatea pamantului, a plantelor, a animalelor si a oamenilor decat rama.” * Ramele fac parte din categoria organismelor care pot transforma resturile si deseurile in humus (humus, s. n. - amestec de substanțe organice amorfe aflat în sol, care îi condiționează fertilitatea și care este rezultat din transformarea materialului vegetal sub acțiunea microorganismelor). Rama este un animal hermafrodit (un individ este atat mascul, cat si femela), care insa trebuie sa se imperecheze pentru procreare. Poate ajunge la pana la 600 de descendenti anual, mai ales in conditii de crescatorie.
Mai mult, ramele ajuta la cresterea porozitatii solului, asadar la o mai buna aerisire a radacinilor plantelor. Asa cum explica si Heinz Erven, “numeroasele canale care impanzesc solul au peretii impregnati cu o secretie lipicioasa, care le confera rezistenta. Prin aceste canale solul se aeriseste, isi sporeste capacitatea de retinere a apei si usureaza penetrarea radacinilor.” * Cu alte cuvinte, ramele sunt echilaventul natural al uneltelor de gradinarit de tip cazma, care, de asemenea, sunt recomandate doar in cazul in care se sapa o groapa sau se planteaza. Cazmaua distruge ramele si aduce straturile solului intr-o ordine nefireasca. Astfel, bacteriile aerobe de la suprafata solului sunt transferate la adancime, pe cand cele anaerobe sunt supuse actiunii nocive a oxigenului de la suprafata.
Ramele consuma materie organica pe care apoi o excreta, livrand astfel “cel mai pretios ingrasamant pentru culturile noastre , asa numitul complex argilo-humic. In conditiile unui sol cu densitate normala, aportul anual de ingrasaminte al acestora este de 20 t/ ha, fara a lua in considerare si alte foloase.” * Ramele abunda in soluri aflate la temperaturi de aprox. 21 °C, cu umiditate moderata. Retineti ca temperaturile extreme si solurile fie prea uscate, fie prea umede impiedica o buna activitate a ramelor in gradina.
Un alt beneficiu adus de ramele de pamant il reprezinta faptul ca acestea ajuta la combaterea bolilor precum rapanul si fainarea la pomii fructiferi, deoarece “ele trag in sol cantitati mari de frunze bolnave cazute din pom. Trecandu-le apoi prin intestinul lor, ramele distrug porii sau organele de rezistenta ale ciupercilor.” *
Si deoarece am demonstrat cum devin ramele de pamant un ajutor de incredere in gradina, haideti sa vedem si cum putem favoriza dezvoltarea acestor animale. Acoperirea in permanenta a solului cu un strat de materii organice mentine ramele in stratul de suprafata al solului, ferindu-le de pasari. In plus, eliminarea ingrasamintelor chimice protejeaza nu doar ramele, ci si alte vietuitoare de la nivelul solului.
Asadar, ce parere aveti despre rolul si beneficiile aduse de ramele de pamant in gradina? Asteptam sa citim parerile si experientele dumneavoastra in rubrica de mai jos!
*citate din cartea "Paradisul meu" - Heinz Erven, 1981.
Cititi mai multe aici: www.gardeningknowhow.com.
Surse foto: www.gardeningknowhow.com, www.gardeningnewstoday.com.
Redactat de: Claudia Gorunescu