Ti-ai pregatit gradina pentru primavara?
Inceputul anului 2016 ne-a adus o vreme parca pusa pe sotii: ba e frig, ba e cald, si tot asa. Insa chiar daca temperaturile ne fac sa ne punem intrebari, din punct de vedere calendaristic un lucru e sigur: marti vine, in mod oficial, primavara. Intrarea in sezonul cald ne face sa ne dorim sa petrecem mai mult timp in aer liber, si cel mai la indemana spatiu verde, pentru majoritatea, este gradina din fata sau din spatele casei. Dupa o iarna geroasa, este de inteles ca gradina are nevoie de mai multa ingrijire si atentie, asadar ce trebuie facut?
Pregatirea gradinii pentru primavara nu se refera doar la aspectul frumos si proaspat al spatiului verde, ci bineinteles si la obtinerea unui loc propice dezvoltarii sanatoase a plantelor. Un prim pas care trebuie facut este curatenia de primavara, un termen pe care cu siguranta il cunosti. In acest caz, curatenie inseamna indepartarea plantelor moarte si uscate, pentru a lasa loc plantelor noi sa creasca. Aspectul gradiini va fi unul imbunatatit, deci ingrijit.
Poti apoi sa te ocupi de tunderea pomilor si arbustilor, in special a celor care infloresc in sezonul cald. Atentie insa la cum faci acest lucru, deoarece daca ii tai prea tarziu (adica dupa ce deja au inmugurit) exista riscul ca florile sa fie mai putine. Daca doresti o recolta bogata de fructe, tot acum este momentul potrivit sa tunzi si pomii fructiferi.
Indreapta-ti apoi atentia spre ingrijirea, sau mai bine zis imbunatatirea, solului. Temperaturile scazute de pe perioada iernii au dus la tasarea solului, asadar este foarte indicat sa il afanezi, pentru a-l aerisi si a permite apei sa patrunda, si sa ii aplici ingrasaminte. Dintre acestea, cele organice sunt ideale deoarece imbunatatesc solul, avand actiune indelungata. De la balegar si pana la compost, utilizeaza cu incredere ingrasamintele naturale. Ingrasamintele anorganice sunt in general destinate nevoilor specifice ale plantelor, fiind absorbite rapid. Dar indiferent de cum si in ce fel aplici ingrasamintele, asigura-te ca solul va fi bine irigat dupa aceea.
Cat despre gazon, acesta trebuie tuns si greblat, si poti reinsamanta spatiile ramase goale peste iarna.