Grădina de tip mediteranean – o explozie de culori și arome
Trebuie mentionata in primul rand frumusestea pe care stilul mediteranean o aduce gradinii, avand o bogata incarcatura senzoriala: culorile aprinse si abundente contrasteaza cu tonurile pamantii oferind un impact vizual puternic, iar parfumul inconfundabil al plantelor va transporta imediat intr-o alta lume, de unde parca nu lipseste decat privelistea linistitoare a oceanului.
Mai mult, vestea buna este ca astfel de gradini sunt excelente pentru un climat ce cuprinde ierni cu precipitatii bogate si veri mai uscate. Plantele mediteraneene s-au dezvoltat in asa fel incat in perioada rece a anului retin o cantitate ridicata de apa si umiditate, pe care apoi o folosesc pentru a supravietui pe perioada secetoasa a verii, si in consecinta o astfel de gradina nu este deloc greu de intretinut.
Acest stil de amenajare mediteranean este unul simplu si relaxat, bazat pe evidentierea terenului prin alei, terase, curti, zidurile acestora fiind in general joase. Ceea ce face ca acest tip sa fie reprezentativ sunt decoratiunile care invoca specificul cultural al zonei, cum ar fi vasele din teracota, coloanele romane, statuile sau fantanile nivelate. Materialele cele mai indicate sunt piatra, betonul sau ceramica, iar culorile folosite trebuie sa invite la odihna si relaxare, de aceea sunt recomandate nuantele in tonuri naturale cum ar fi bej, maro sau caramiziu, punctate de accente mai puternice de rosu, portocaliu sau albastru deschis. Iar pentru zilele toride, nu va sfiiti sa va folositi de efectul racoritor al apei, fie venit de la o fantana, fie de la un havuz.
In ceea ce priveste flora, o gradina mediteraneana nu se bazeaza pe iarba sau gazon, plantele folosite cu preponderenta fiind arbustii, plantele perene, plantele care rezista pe toata perioada anului, si plantele de sol ce previn aparitia buruienilor. In consecinta, aveti o gama foarte bogata de plante de unde puteti alege. Rozmarinul si lavanda sunt probabil cele mai populare alegeri, insa nu ezitati sa plantati si toporasi, petunii, levantica, agave, rodiu sau yucca. Daca in amenajare aveti inclusa si o pergola sau o terasa, atunci bougainvillea este ideala ca planta cataratoare.
De asemenea, acest stil nu s-ar putea numi mediteranean daca nu ar exista citricele sau maslinii, o prezenta definitorie daca doriti o gradina de acest tip. Sa nu uitam insa nici de plantele aromatice, care evidentiaza modul de viata de pe coasta Marii Mediterane, in aer liber, in care bucataria si gradinaritul merg mana in mana. Astfel, busuiocul, oregano, cimbrul si menta sunt oricand binevenite in gradina dumneavoastra.
Asadar, o gradina de tip mediteranean va aduce veselie atat pentru casa, cat si pentru cei care o locuiesc, fiind o optiune spectaculoasa si deloc pretentioasa de amenajare. Daca aveti deja o astfel de gradina, nu ezitati sa ne impartasiti sugestiile si fotografiile dumneavoastra!