Despre importanţa umbririi din exterior a ferestrelor
Se apropie sezonul cald, cand temperaturile de afara isi spun cuvantul cand vine vorba de senzatia de disconfort termic. Ce e mai rau insa, se leaga nu de disconfortul resimtit la exterior, ci la cel din mediul interior, indiferent ca vorbim despre biroul de la serviciu sau despre camera de zi. Cum putem face ca in interior sa obtinem o temperatura potrivita, ce sfideaza canicula prin racoare si confort? Raspunsul nu este aparatul de aer conditionat.
Ferestrele sunt unul din motivele principale pentru care spatiile interioare pot deveni, vara, adevarate “sere”, “saune”, sau oricum altfel doresti sa le numesti. Toti proprietarii de ferestre mari au parerea impartita in doua: pe cat de frumos e sa ai o deschidere ampla catre exterior, pe atat de deranjant devine in sezonul cald, cand soarele puternic se loveste de sticla ferestrelor.
O modalitate comoda o reprezinta umbrirea ferestrelor la interior, folosind de la draperii si pana la jaluzele. Insa chiar daca sunt usor de implementat, elementele de umbrire interioara nu sunt chiar cele mai eficiente sugestii pentru controlul temperaturii. Radiatia solara, avand intensitate puternica, genereaza temperaturile ridicate pe care le resimtim pe perioada verii. Asadar, contactul direct cu razele de soare poate incalzi fiecare metru patrat al unei suprafete cu o putere asemanatoare cu a unui element de radiator. Umbrirea eficienta poate diminua puterea de incalzire cu pana la 90%, insa trebuie sa eviti pe cat posibil contactul direct al ferestrei cu soarele.
Ceea ce vrem, de fapt, sa spunem este ca elementele de umbrire interioara nu sunt, cel mai adesea, suficiente daca nu exista si elementele de exterior: obloane, rulouri, copertine, brisesoleil-uri, etc. Altfel, caldura acumulata intre geam si elementul de umbrire interioara creeaza aceeasi senzatie de disconfort termic. Geamurile termoizolante pot ajuta destul de mult, insa nu la fel de bine ca un rulou sau un oblon ce nu permite razelor sa atinga sticla.
In plus, rulourile si obloanele te ajuta si pe timp de iarna, protejand casa de viscol si vanturi puternice. Copertinele de exterior, insa, pot deveni problematice iarna, sub impactul viscolului, daca nu sunt stranse (deci daca sunt instalate in varianta fixa). Daca te intrebi care sunt mai bune - cele fixe sau cele retractabile - discutia ramane deschisa.
Si daca tot am vorbit despre elemente de umbrire mecanice, nu putem sa omitem umbrirea naturala. Unii dintre noi sunt mai norocosi si se bucura de gradini cu copaci inalti in fata blocurilor, dar daca locuiesti la casa si ai propria ta gradina, atunci merita sa profiti si sa iti plantezi unul sau mai multi copaci. Ai putea sa o numesti o investitie pe termen lung care, pe langa faptul ca iti infrumuseteaza gradina (desi gusturile nu se discuta), iti asigura si o solutie naturala pentru umbrire. Nu apare decat o mica problema: rabdarea pe care esti dispus sa o investesti.