Destinatii de weekend: Sibiu, Muzeul Brukenthal
Un weekend calduros ca cel care se anunta va imbie sa faceti o excursie rapida si far amare cheltuiala intr-un loc care sa va ofere si civilizatie, si istorie, si arta, si arhitectura? Destinatia pe care v-o recomandam astazi este Sibiu, cu “cap compas” pe Muzeul Brukenthal. Un oras cu o arhitectura ce merita orcand vazuta si revazuta, cu o multitudine de cladiri istorice bine conservate sau resturate, situat in centrul tarii, ceea ce il face si destul de usor de vizitat de catre marea majoritate a romanilor. Iar daca nu va numarati pentre cei aflati la doar cateva ore de mers, pastrati ideea pentru sarbatorile pascale. Muzeul de arta Brukenthal atrage nu doar prin colectiile sale de arta si manifestarile culturale, ci si prin arhitectura sa in stil baroc.
Palatul Brukenthal din Sibiu, azi Muzeul Brukenthal, a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Sibiu din anul 2004. Baronul Samuel von Brukenthal l-a ridicat intre anii 1778–1788, apoi l-a lăsat moştenire prin testament unui descendent în linie masculină dintre persoanele cu care se înrudea. În cazul în care urmaşii săi aveau să moară la rândul lor fără a avea copii, familia stingându-se, averea urma să fie preluată de Biserica Evanghelică, iar palatul să devină un muzeu deschis publicului larg, eveniment petrecut în anul 1817.
Clădirea a fost ridicată pe latura vestică a Pieței Mari, pe locul a două case, din care una avea loggii. Actuala fațadă principală, într-un stil Baroc auster, a fost realizată mai târziu, motiv pentru care palatul este ieșit mai în față în comparație cu frontul celorlalte clădiri din Piața Mare din Sibiu. Pe mijlocul fațadei se află un ancadrament de piatră al portalului, susținut de coloane deasupra cărora se ridică antablamentul. Ancadramentul este decorat cu blazonul aurit al lui Samuel von Brukenthal și cu alte elemente decorative specifice stilului baroc: urne, rozete și festoane.
În continuarea portalului este un pasaj de trecere, prin care se pătrunde în curtea interioară a palatului, care are un plan dreptunghiular. În fundalul primei curți se află un al doilea portal, cu un concept similar cu cel al primului portal, dar susținut de atlanti, nu de coloane. Prin acest portal se face trecerea în curtea a doua, unde inițial se aflau grajdul și alte anexe gospodărești.
În prezent Palatul Brukenthal adăpostește Galeria de Artă și Biblioteca Muzeului, unde se află cele mai valoroase colecții de picturi baroce din centrul și estul Europei.
Sursa informatiilor Wikipedia. Despre expozitiile din muzeu, istoric si evenimente cititi mai multe pe siteul Muzeului National Brukenthal